Linkovi

Američki tisak o postupku prema zatočenicima na Guantanamu (25/1/02) - 2002-01-25


Sjedinjene su Države odlučile na izvjesno vrijeme obustaviti prebacivanje zarobljenih talibana i boraca al-Qaide iz Afganistana u Guantanamo na Kubi. Službeno objašnjenje glasi – želimo ispitati zatočenike koji su već na Guantanamu, u bazi američke ratne mornarice.

No, američki mediji pretpostavljaju da se radi o reakciji na prilično snažne kritike iz inozemstva, koje su se odnosile na američki postupak prema zatočenicima iz Afganistana.

"Medijski debakl"

Uvodničar dnevnika Washington Post smatra da “Guantanamo predstavlja medijski debakl, prvenstveno u odnosu na strano, uglavnom europsko, javno mnijenje.” “Ne postoje nikakvi dokazi o nehumanom postupku prema zatočenicima” – tvrdi uvodničar washingtonskog dnevnika te zaključuje da je, prema tome, “američka vlada sama kriva za pogrešan, netočan dojam kakav je u inozemstvu stvorio Guantanamo.”

Washington Post smatra da je ministar obrane Donald Rumsfeld svojim izjavama sam izazvao kontroverzu oko postupka prema zatočenicima. “Medijima je ograničio pristup Guantanamu, a izjave o postupku prema zatvorenicima su mu često bile maglovite ili pak potpuno netočne”, primjećuje uvodničar Washington Posta. On smatra da je pogrešno što se sve zatočenike smatra “ilegalnim sudionicima borbi”, odnosno smatra da se nekima možda i trebalo dati prava ratnih zarobljenika. Trebao se objaviti popis imena zatočenika. Uvodničar Washington Posta smatra da je vlada dobro postupila kada je – nedavno – korigirala svoja stajališta te naglasila da se “prema svim zatočenicima postupa u skladu s načelima ženevskih konvencija.”

"Borac al-Qaide ne meže biti ratni zarobljenik"

Ključno je pitanje jesu li zatočenici na Guantanamu ratni zarobljenici ili se radi o takozvanim “ilegalnim borcima”? - piše također u Washington Postu Charles Krauthammer. Prema međunarodnom pravu, ratni su zarobljenici, na primjer, bili irački vojnici, koji su – prije deset godina - okupirali Kuwait. “Međutim, član al-Qaide ne može biti ratni zarobljenik. Uhvaćen bilo gdje, pripadnik al-Qaide jedino može biti ilegalni borac. Prvo,on se bori na nezakonit način – ne nosi uniformu ili znakove po kojima bi ga se moglo prepoznati kao vojnika. Drugo, on napada civilne ciljeve – što također zabranjuje međunarodno ratno pravo. Treće, borac al-Qaide sam ne poštuje odredbe međunarodnog prava" – piše Charles Krauthammer.

On tvrdi da kritičari Sjedinjenih Država ne razumiju zbog čega su zatočenici dovedeni na Guantanamo. “Oni nisu tamo da bi ih se kaznilo. Oni su tamo da bi se od njih dobile informacije o planovima i funkcioniranju al-Qaide” – piše Charles Krauthammer te zaključuje: “Nas ne bi trebalo brinuti što misle salonski mislioci iz Europe. Oni nas najviše vole kada krvarimo, kao što je to bilo nakon 11. rujna. Naš je cilj međutim da se 11. rujna ne ponovi.”

"Krvava biografija Ramseya Clarka

Europske kritike tretmana zatočenika u Guantanamu komentira i sindikalizirana komentatorica Michelle Malkin. Ona kritizira Ramseya Clarka, bivšeg američkog ministra pravosuđa za vrijeme mandata predsjednika Lyndona Johnsona. Posljednjih trideset godina Ramsey Clark je uvijek ustajao u obranu onih koji su došli u sukob sa Sjedinjenim Državama – od vlasti Sjevernog Vijetnama pa do Gadafija, Homeinija, Miloševića i Saddama Huseina.

U članku naslovljenom Krvava biograija Ramseya Clarka Michelle Malkin piše da “Ramseya Clarka ne zanimaju niti mir a niti pravda. Njega jedino zanima da se stavi u službu bilo koga tko je protiv Amerike. Popis njegovih klijenata govori sam za sebe.”

XS
SM
MD
LG