Linkovi

Pentagon ukida kriznu skupinu osnovanu  nakon terorističkih napada (25/1/02) - 2002-01-25


Pentagon ukida jednu kriznu skupinu koja je bila osnovana odmah nakon terorističkih napada od 11. rujna. Vojni dužnosnici napominju kako ovaj potez ne znači da je kampanja u Afganistanu blizu svog kraja.

Glas Amerike saznaje da će posebna krizna skupina Pentagona, koju je predvodio admiral John Stufflebeem iz Združenog stožera svih rodova američke vojske, danas biti raspuštena. Dužnosnici Ministarstva obrane su priopćili da je usko specijalizirana tzv. "skupina za buduće operacije" osnovana odmah nakon terorističkih napada 11. rujna na Svjetski trgovinski centar i Pentagon.

Izvori u Pentagonu kažu da je ta skupina 'pratila cjelokupnu situaciju na terenu', sastavljala obavještajne izvještaje, razmatrala kratkotrajnu strategiju onog što treba učiniti da bi se napale ćelije al-Qaide i njihovi sponzori u Afganistanu, talibani. No isti izvori kažu kako je ova skupina razmatrala i moguće operacije na drugim lokacijama.

Dužnosnici kažu da ovo ukidanje skupine admirala Stufflebeema ne znači da su operacije u Afganistanu blizu kraja ili da se druge zemlje neće naći na meti američke kampanje protiv terorističkih mreža."Sasvim sigurno ne radi se ni o kakvom obliku povlačenja" - izjavio je jedan dužnosnik Pentagona. Napomenuo je da su posao planiranja budućih operacija, koje će se dogoditi za dva-tri mjeseca, sad preuzele posebne borbene komande i druge vojne službe, premda će dužnosnici Združenog stožera i dalje pratiti razvoj događaja. Admiral Stufflebeem je postao jedan od glavnih glasnogovornika Pentagona posljednjih mjeseci na tiskovnim konferencijama posvećenim vojnim operacijama Sjedinjenih Država u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG