Linkovi

Abu Sayyaf - trajna prijetnja (25/1/02) - 2002-01-25


Sjedinjene Države su odlučne onesposobiti terorističku mrežu Osame bin Ladena, al-Qaidu, i sve terorističke organizacije koje su s njom povezane. To uključuje i Abu Sayyaf, terorističku organizaciju koja već gotovo deset godina terorizira Filipine. Američke postrojbe pozvane su na Filipine kako bi poboljšale protuterorističke potencijale te zemlje.

Abu Sayyaf je najmanja i najradikalnija od svih islamskih separatističkih organizacija koje djeluju u južnom dijelu Filipina. Ova skupina nastoji silom uspostaviti ekstremnu islamsku državu u zapadnim dijelovima arhipelaga Mindanao i Sulu. Osnivač Abu Sayyafa bio je Abdurajik Abubakar Janjalani. On je, kako se izvješćuje, studirao u Saudijskoj Arabiji i Libiji prije nego što se pridružio afganistanskim gerilcima u borbi protiv sovjetske okupacije. Na Filipine se vratio s duboko usađenim ekstremnim poimanjem islama. G. 1998, bio je ubijen u pucnjavi s filipinskom policijom. Zapovjedništvo nad Abu Sayyafom preuzeo je njegov mlađi brat Hadaffy Janjalani.

Abu Sayyaf ima bliske veze i prima pomoć od muslimanskih ekstremista, uključujući i teroriste al-Qaide, iz Afganistana, južne Azije, te Srednjeg Istoka. Ranih devedesetih, pripadnici Abu Sayyafa susreli su se sa šogorom Osame bin Ladena, inače operativcem al-Qaide. Terorist Ramzi Yousef, koji je sada u zatvoru zbog svoje uloge u bombaškom napadu na Svjetski trgovinski centar, 1993. godine, također je, vjeruje se, imao kontakte sa skupinom Abu Sayyaf.

Teroristi Abu Sayyafa na glasu su po svojem divljaštvu. Oni su opetovano otimali, pljačkali, silovali i ubijali civile, često odrubljujući glave svojim žrtvama. Abu Sayyaf se boji napasti filipinsku vojsku i vojne objekte. G. 1995, oko dvije stotine naoružanih pripadnika Abu Sayyafa napalo je selo Ipil, južno od Manile, čiji su žitelji većinom rimokatolici. Tijekom dvadeset-jednog sata, teroristi su palili, pljačkali i ubijali. Izmasakrirali su 53 osobe, ranili 44, i sa sobom odveli 13 talaca.

G. 2000, Abu Sayyah je napao mjesto Sipadan, malezijsko ljetovalište i okupljalište ronilaca, odakle je odveo, kao taoce, deset turista iz zapadnih zemalja i 11 djelatnika. Kako je tada izvještavano, Libija je platila 25 milijuna dolara kako bi osigurala oslobađanje talaca.

Hvalevrijedno, filipinska vlada je odlučno odbijala pregovarati s teroristima Abu Sayyafa ili udovoljiti njihovim zahtjevima. Sjedinjene Države i Filipini sada zajedno sudjeluju u kampanji protiv globalnog neprijatelja - međunarodnog terorizma.

XS
SM
MD
LG