Linkovi

Terorizam protiv Izraelaca (25/1/02) - 2002-01-25


17. siječnja, u izraelskom mjestu Hadera, jedan je terorist naoružan poluautomatskom puškom upao u dvoranu za svečanosti i otvorio vatru na okupljene goste. U tijeku je bila proslava na kojoj je jedna židovska obitelj obilježavala “bat-mitzvu” njihove 12-godišnje kćeri. Bat-mitzva kod židovskih djevojčica obilježava prijelaz iz ranog djetinjstva u djevojačko razdoblje. Napadač je usmrtio šest osoba, a ranio ih više od 20, prije no što je i sam bio ubijen. Odgovornost za taj teroristički napad preuzela je na sebe palestinska grupa – Brigada žrtvovanja za Al Aqsu.

22. siječnja, drugi je naoružani napadač otvorio vatru u vrlo prometnoj ulici u Jeruzalemu. Više od 20 osoba je ranjeno prije no što je policija uspjela stići napadača i ubiti ga. Dvije ranjene osobe – obje žene – kasnije su umrle od zadobijenih rana. Odgovornost je i tom prilikom preuzela takozvana Brigada žrtvovanja za Al Aqsu.

Početkom ovog mjeseca, Brigada žrtvovanja za Al Aqsu preuzela je odgovornost za ubojstvo jednog američkog državljana na Zapadnoj obali. Ubijen je 71-godišnji Avi Boaz, koji je godinama živio u Izraelu i koji je ubijen nakon što je posjetio jednog palestinskog prijatelja u mjestu Beit Jala.

Brigada žrtvovanja za Al Aqsu jedna je od mnogobrojnih skupina koje su izvršile terorističke napade u Izraelu i na područjima pod upravom Pelstinske vlasti. Od drugih grupa su poznati – Hamas, Palestinski Islamski Džihad, Hezbollah, te Narodni front za oslobodjenje Palestine – Glavna komanda.

Sjedinjene Države osudjuju taj terorizam. Glasnogovornik Državnog tajništva Richard Boucher je rekao da “Ne postoji nikakvo opravdanje za takve napade. Njima se samo ubija nedužne ljude.”

Kao i u ranijim prilikama, Sjedinjene su države zatražile od Yassera Arafata i Palestinske uprave da odmah poduzmu korake kojima bi se stalo na put napadima protiv Izraela, a odgovorne za te napade izvelo pred lice pravde. “Još jednom se radi o potrebi da gospodin Arafat raspusti organizacije koje izvode napade” – rekao je gospodin Boucher i dodao: “Nije u pitanju to hoće li oni odlučiti izvršiti napad ili ne; radi se o tome da treba osigurati da oni ne budu u stanju izvršiti napade.”

XS
SM
MD
LG