Linkovi

SAD kazneno goni teroriste (26/1/02) - 2002-01-25


John Walker Lindh optužen je od strane Savezne porote za sudjelovanje u zavjeri koja je imala za cilj ubojstvo američkih državljana uključenih u sukob u Afganistanu. Lindh je također optužen da je dao materijalnu podršku za dvije strane terorističke organizacije, al-Qaidu Osame bin Ladena i Harakat ul-Mujahideen, islamsku ekstremističku organizaciju koja uglavnom djeluje u Kashmiru.

John Walker Lindh bio je među talibanima i borcima al-Qaide koje su zarobile snage Sjevernog saveza i zatvorile ih nedaleko od Mazar-e-Sharifa u Afganistanu u studenome prošle godine. Lindh je rekao američkim vlastima da je otputovao 1998. i 2000. u Jemen kako bi studirao Islam. Odatle je otišao u Pakistan gdje se priključio organizaciji Harakat ul-Mujahideen te je bio uvježban da izvršava terorističke napade u Kashmiru. U lipnju 2001. godine priključio se talibanskim snagama u Afganistanu. On je prošao kroz dodatnu terorističku obuku u al-Qaidinom logoru al-Farooq gdje se jednom prilikom susreo s Osamom bin Ladenom. Lindh je bio u sastavu snaga al-Qaide protiv Sjevernog saveza sve do zarobljavanja.

Američki ministar pravosuđa John Ashcroft izjavio je da je John Walker Lindh “imao izbor i da je svaki put izabrao da se stavi na stranu terorista. Nakon što je došao u južnu Aziju odlučio je da se uvježbava zajedno s teroristima. Nakon što je prošao obuku al-Qaide, odlučio je da se bori na strani neprijatelja Sjedinjenih Država.”

John Walker Lindh sada se nalazi u postupku pred suđenje. Još jedna američka državljanka koja je izabrala terorizam izvedena je pred lice pravde. Sara Jane Olson bivša je članica Symbionese Liberation Army ili SLA, ljevičarske organizacije koja je izvodila ubojstva, oružana razbojstva i bombaške napade u Sjedinjenim Državama tijekom 70-tih. Olson je kažnjena s 20 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu jednog policajca u Los Angelesu 1975. godine. Još ju čeka suđenje za sudjelovanje u pljački banke, 1975. godine, u kojoj je ubijena jedna žena koja se zatekla u banci u vrijeme pljačke. Za to ubojstvo i druge oružane pljačke i bombaške napade optuženi su čelnik organizacije SLA, William Harris, njegova supruga Emily Harris i njihov suradnik Michael Bortin.

“Nismo previdjeli napade na Ameriku kada su ih počinili strani državljani”, kazao je ministar pravosuđa John Asghcroft. “Ne možemo prijeći preko napada na Ameriku koji su izvedeni iz Sjedinjenih Država”. Suđenje ovim Amerikancima jasno daje do znanja da će Sjedinjene Države izvesti teroriste pred lice prave, neovisno o tome tko su, odakle i koliko će za to trebati vremena.

XS
SM
MD
LG