Linkovi

Zatvorenici na Kubi (25/1/02) - 2002-01-25


Postupak prema više od stotinu pedeset zatvorenih pripadnika al-Qaide i talibana, u nedavno izgrađenim zatvorskim kapacitetima, u vojnoj bazi Sjedinjenih Država, u zaljevu Guantanamo, na Kubi, "pristojan je, human, prikladan i u potpunosti sukladan međunarodnim konvencijama." Tako je izjavio američki ministar obrane Donald Rumsfeld. "Niti jednom zatvoreniku nije nauđeno," rekao je gospodin Rumsfeld, "niti je ijedan bio na ikoji način zlostavljan."

Tijekom dugog leta od Afganistana do Kube, zatvorenici su nosili kirurške maske kako bi bili zaštićeni od širenja zaraznih bolesti, poput tuberkuloze. Nosili su i štitnike na ušima kako bi ih se zaštitilo od buke motora vojnog transportnog zrakoplova. Prijevoz daljnjih zatvorenika na Kubu obustavljen je jer, trenutačno, nema mjesta za njihov smještaj. Što se tiče optužbi da su zarobljenici izloženi zlostavljanju, gospodin Rumsfeld je rekao da "brojni novinski članci, izjave, upiti, objede i upaničena izvješća na televiziji nesumnjivo dolaze od ljudi koji su ili neinformirani, ili krivo informirani, ili manjkavo informirani." Zarobljenike se tretira u skladu s većinom odredbi Ženevske konvencije.

Zarobljenici su se borili u redovima bilo al-Qaide ili talibana, i kao takvi su bili zarobljeni. Kao što je rekao ministar Rumsfeld, razlog što ih se tako pomno čuva leži u činjenici da Sjedinjene Države preferiraju da se "te osobe ne vrate na ulice kako bi se ponovno uključile u terorističke napade. … Oni su zatvoreni upravo iz tog razloga." Uz to, ispituje ih se što znaju o terorističkim aktivnostima.

Zatvorenici su smješteni u ćelije na otvorenom, s krovom, kako bi bili zaštićeni od oborina, premda je vrijeme na Kubi uglavnom blago i toplo. Površina ćelije je oko 2 i pol četvorna metra. Zarobljenici imaju tuš s toplom vodom, svježu pitku vodu, čiste prekrivače, hranu pripremljenu prema muslimanskim propisima, kao i pravo na upražnjavanje svoje vjere. Gospodin Rumsfeld je rekao da im je bila pružena "moderna medicinska skrb, daleko bolja od bilo čega čemu su se mogli nadati u Afganistanu." Posjećuju ih i pripadnici Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Ovi zatvorenici su iznimno opasni. U Mazar-e-Sharifu, kao što je istaknuo ministar Rumsfeld, "zatvoreni pripadnici al-Qaide oslobodili su se krvavom pobunom. Ubili su jednog Amerikanca i velik broj afganistanskih vojnika, a neki su zatvorenici ispod odjeće nosili granate." Barem jedan od zatvorenika u bazi Guantanamo prijetio je da će ubiti Amerikance. Jedan drugi je ugrizao stražara.

Kao što je rekao ministar obrane Donald Rumsfeld, "Važna je činjenica da se sa zatvorenicima postupa humano. Oni su bili tretirani humano, s njima se i sada tako postupa, a tako će biti i ubuduće."

XS
SM
MD
LG