Linkovi

WP: Kenneth Lay podnio ostavku (24/1/02) - 2002-01-24


O čemu pišu jutrošnja izdanja najvećih američkih dnevnih listova …

Iz Washington Posta: Kenneth Lay, generalni direktor bankrotirane kompanije Enron, podnio je ostavku. Obrazloženje: za spas kompanije, na njenom čelu mora biti netko tko se tome može posvetiti stopostotnim učinkom. Gospodin Lay, kako sam kaže, provodi previše vremena u različitim istragama, pa se ne uspijeva koncentrirati na ono što je Enronovim dioničarima najvažnije - kako spasiti što se spasiti dade. Podsjetimo, 11 kongresnih odbora provodi odvojene istrage o bankrotu Enrona, a uz njih, tiše, ali podjednako ubojito, istrage provode i Ministarstvo pravosuđa, kao i Komisija za burze i vrijednosne papire.

Iz Bostonskog Christian Science Monitora - prestalo je zatišje u švercu ilegalnim imigrantima preko meksičko-američke granice! Rujanski teroristički napadi, odnosno pojačana kontrola granica znatno je smanjila krijumčarenje ljudima - sa 900 na 170 osoba tjedno. Posljednja dva tjedna, međutim, ponovno se bilježi porast ilegalnih pokušaja prelaska granice. Razlog? Čak dva! Dodatni graničari, poslani nakon 11. rujna, vraćeni su svojim kućama, a. osim toga, prošla je sezona blagdana, pa više potencijalnih imigranata traga za poslom u Sjedinjenim Državama.

Iz New York Timesa - lakše note! Kompanija Virgin Records, dio korporacije EMI, otkazala je ljubav pjevačici Mariah Carey, koja je, inače, proizvela više hitova od bilo kojeg drugog glazbenika, s izuzetkom Elvisa Presleya i Beatlesa. Dakle, Virgin očekuje da će Mariah proizvoditi gubitke ukoliko s njom zadrži ugovor vrijedan najmanje 80 milijuna dolara. U to ime, ugovor je otkazan, a ona dobiva za odštetu 28 milijuna, plus 21 milijun, koliko je već dobila pri sklapanju ugovora, u travnju prošle godine. Dakle, 49 milijuna dolara za devet mjeseci

Mariah Carey potpisala je ugovor s EMI-jem za nekoliko albuma, vrijedan, po nekim procjenama, oko 100 milijuna dolara. No prvi i jedini album koji je ona za njih snimila, - Glitter -, prodao se u samo 500 tisuća primjeraka, daleko manje od onog što ona obično prodaje. U prosjeku, Mariah Carey prodaje oko 8 milijuna primjeraka albuma, a rekord joj je 23 milijuna... Prošle je godine Mariah Carey doživjela i živčani slom što ju je onemogućilo da radi na promociji posljednjeg albuma.

XS
SM
MD
LG