Linkovi

Američki taliban prebačen u SAD (24/01/02) - 2002-01-24


Mladi Amerikanac koji se borio u talibanskim redovima, John Walker Lindh, prebačen je kasno sinoć u Sjedinjene Države gdje će izaći pred sud pod optužbom da je planirao ubojstva Amerikanaca i da je pružao podršku terorističkoj organizaciji. John Walker Lindh pojavit će se pred sudom u Alexandriji, pokraj Washingtona, jutros.

Vojni američki trasportni zrakoplov u kojem se nalazio dvadesetogodišnji Walker stigao je nakon sumraka sinoć na međunarodni aerodrom Dulles pokraj Washingtona. Sad je John Walker Lindh u pritvoru Saveznog istražnog ureda, FBI-ja, na neimenovanoj lokaciji, gdje će biti do današnjeg pojavljivanja na sudu.

Optužba protiv Walkera uključuje planiranje ubojstva Amerikanaca i pružanje materijalne podrške terorističkoj mreži Osame bin Ladena, al-Qaida. Pretpostavlja se da će ostati u pritvoru dok traje suđenje i dok se možda bude pripremala i optužnica saveznih organa protiv njega.

John Walker Lindh zarobljen je u afganistanskom gradu Mazar-e-Sharif, u studenome, tijekom pobune zarobljenika u kojoj je poginuo jedan agent Središnje obavještajne agencija, CIA-e. Walker Lindh je izjavio da se odlučio pridružiti talibanima nakon što je napustio Kaliforniju i otišao u Jemen i Pakistan kako bi proučavao islam. Inače, iz San Francisca je doputovao jedan odvjetnik - kojeg su unajmili Walkerovi roditelji - kako bi bio uz njega jutros dok mu se bude čitala optužnica.

XS
SM
MD
LG