Linkovi

Hoće li na izborima u studenome biti nagrađena republikanska administracija?  (23/1/02) - 2002-01-23


U studenom se održavaju izbori za Kongres Sjedinjenih Država. Očekuje se da će Republikanska stranka, u svojoj izbornoj kampanji, javnosti još jednom predočiti uspjehe u protu-terorističkoj kampanji, koju od prošle jeseni vodi vlada predsjednika Georgea Busha. No, hoće li javnost na izborima nagraditi republikansku administraciju?

Većina političkih analitičara slaže se da su teroristički napadi od 11. rujna transformirali rad vlade predsjednika Busha. Povjesničar Allan Lichtman, sa Sveučilišta American u Washingtonu o tome kaže. "Odjednom se dogodila tragedija od 11. rujna. Postalo je jasno da je povijest u Georgeu Bushu pronašla pravog čovjeka, na pravom mjestu. Bush, takav kakav jest – direktan kad govori, borben, pravi Teksašanin – koncentrirao se s velikom disciplinom na rješavanje nekoliko značajnih problema. Ostalo je delegirao izvrsnim suradnicima – primjerice, državnom tajniku Colinu Powellu ili ministru obrane Donaldu Rumsfeldu. Takva je ekipa, kako se čini, pravi odgovor na krizu u kojoj smo se našli".

S tim su se mišljenjem prošlih mjeseci u Americi slagali gotovo svi. Polemike je međutim izazvala nedavna izjava predjednikova savjetnika Karla Rovea, koji je rekao da bi republikanci vladine uspjehe trebali iskoristiti na izborima za Kongres, koji se održavaju u studenom. Demokrati su odgovorili da je posve normalno što se zemlja, nakon terorističkih napada, okupila oko predsjednika.

Međutim, Terry McAuliffe, čelnik Nacionalnog odbora Demokratske stranke, osudio je nastojanja republikanaca da iskoriste u izborne svrhe uspjehe koje je predsjednik postigao u vodjenju ratne politike. Politički analitičari primjećuju da su demokrati prilično naivni, ako su mislili da će republikanci odustati od prikupljanja političkih poena, na temelju uspješne vladine politike, kojoj je na čelu republikanac – predsjednik George Bush. Politički analitičar Stuart Rothenberg očekuje da će se predsjednik vjerojatno pojaviti na izbornim skupovima Republikanske stranke. Međutim – kaže on - Bijela će se kuća, općenito gledano, držati podalje od izbornih nadmetanja. "Mislim da će ton, atmosfera izborne kampanje ove godine biti nešto drugačiji, drugačiji nego što bi bili da se nije dogodio 11. rujan. Ne očekujem da ćemo čuti mnogo ispraznih, ideoloških nadmetanja. No predsjednik će pozvati građane da glasuju za republikance i vladin program".

Međutim, mnogi misle da uspjesi u ratu protiv terorizma neće biti dovoljni – niti za pobjedu 2002, na kongresnim izborima, a niti za pobjedu 2004. godine, na izborima za predsjednika države. Alan Lichtman kaže da ogromna većina Amerikanaca podržava predsjednika Busha kada je u pitanju vanjska politika. No na domaćem planu, pogotovo kada je u pitanju ekonomija, “predsjednik bi mogao imati znatnih problema”, kaže ovaj američki stručnjak. Povijesno gledano, stranka iz čijih redova dolazi predsjednik države u pravilu gubi na kongresnim izborima koji se održavaju sredinom predsjedničkog mandata. Ove godine, u pitanju su kongresne većine i u Zastupničkom domu, i u Senatu. U Senatu, demokrati imaju tek neznatnu većinu, dok je u Zastupničkom domu situacija obrnuta – neveliku većinu drže republikanci. Promatrači američke političke scene prognoziraju da će jesenski izbori vjerojatno promijeniti odnos snaga na Capitol Hillu.

XS
SM
MD
LG