Linkovi

Indijska policija traga za napadačima na američki kulturni Centar (23/01/02) - 2002-01-23


Američki državni tajnik Colin Powell telefonirao je svom indijskom kolegi, ministru vanjskih poslova Jaswantu Singhu, kako bi razgovarali o jučerašnjem oružanom napadu iz automobila u vožnji na američki kulturni centar u Kalkuti. Tom prilikom poginulo je pet indijskih policajaca - nijedan Amerikanac nije povrijeđen. Indijska policija traga za napadačima koji su napad izvršili u zoru, kad su se ispred centra smjenjivali stražari. U New Delhiju se nalazi i direktor američkog središnjeg ureda, FBI-a, Robert Muller koji je izjavio da je prerano nazvati ovaj napad terorističkim djelom. Pakistan je odbacio indijske tvrdnje da su u ovaj napad uključene dvije militatne islamske organizacije koje imaju sjedište u Pakistanu. Podrobnije od našeg izvjestitelja Davida Gollusta.

Do napada je došlo prije negoli je bilo tko od američkih uposlenika jučer ujutro došao na posao. Indijski dužnosnici nisu sigurni je li ovaj napad bio usmjeren na objekt Sjedinjenih Država ili na policajce iz Zapadnog Bengala koji patroliraju ispred centra.

Glasnogovornik Državnog tajništva Richard Boucher je izjavio kako je državni tajnik Powell nazvao indijskog ministra vanjskih polsova kako bi mu opećao potpunu američku suradnju u istrazi, te izrazio žaljenje Sjedinjenih Država za poginulima i ranjenima. "On je želio, kao prvo, izraziti našu iskrenu sućut obiteljima poginulih, kao i vladama Indije i države Zapadni Bengal. Državni je tajnik također izrazio našu nadu i za brzi oporavak ranjenih i našu zahvalnost indijskoj vladi za nastojanja koja su učinjena da se zaštite naši objekti u toj zemlji".

Gospodin Powell, koji se upravo vratio s puta na kojem je posjetio i Indiju i Pakistan, nazvao je jučer i pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa da i od njega sazna kako napreduju nastojanja da se umanje napetosti između ove dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG