Linkovi

Martin Luther King (21/1/02) - 2002-01-23


“Tama ne može otjerati tamu, to može samo svjetlo. Mržnja ne može otjerati mržnju, to može samo ljubav” - riječi su to Martina Luthera Kinga, čelnika američkog pokreta za građanska prava. Na današnji dan, 21. siječnja, Amerikanci slave nacionalni praznik u njegovu čast.

Baptistički svećenik, dr. King, bio je jedan od najpoznatijih svjetskih zagovornika nenasilnih društenih promjena. Dok je pripremao doktorat na sveučilištu u Bostonu, upoznao se s učenjem Mahatme Gandhija, pacifista koji je ujedinio ljude u Indiji protiv britanske kolonijalne vlasti.

Primjenjujući načela nenasilja u pokretu za građanska prava u Sjedinjenim Državama, Martin Luther King je propovijedao rasnu jednakost u vrijeme kada su crnci u Americi još uvijek bili žrtve segregacije i diskriminacije. G. 1957, proputovao je više od milijun kilometara diljem Sjedinjenih Država i održao više od dvije stotine govora.

Poruka Martina Luthera Kinga o suprotstavljanju mržnji ljubavlju na kraju je dovela do ogromnih promjena u Sjedinjenim Državama. Njegovu riječ čuli su milijuni ljudi diljem svijeta. Jedan od najnezaboravnijih govora održao je u ljeto 1963. godine tijekom poznatog Marša na Washington. Ovaj skup privukao je više od 250 tisuća sudionika. Doktor King je odredio ton čitavog skupa rekavši: “Moramo našu borbu uvijek voditi disciplinirano i u skladu s visokim načelima digniteta. Ne smijemo dopustiti da se naš stvaralački prosvjed degenerira u fizičko nasilje. Uvijek iznova,” rekao je doktor King, “moramo se uzdignuti do veličanstvenih visina na kojima se fizičkoj sili suprotstavljamo snagom duše. ... Ta izuzetna nova odlučnost koja je zahvatila crnačku zajednicu ne smije nas voditi u nepovjerenje prema svim bijelcima, jer su mnoga naša bjelačka braća, kao što se i vidi iz njihove nazočnosti ovdje, shvatila da je njihova sudbina povezana s našom, te da je njihova sloboda neodvojivo vezana s našom slobodom. Ne možemo ići sami”. Martinu Lutheru Kingu trebala je velika hrabrost u borbi za gradjanska prava. Godine 1968. ubijen je u atentatu.

Predsjednik George W. Bush je rekao: “Kroz napore heroja poput Martina Luthera Kinga, i drugih hrabrih muškaraca i žena u pokretu za građanska prava, naša zemlja je postigla napredak u borbi protiv rasizma i izgradnji društva koje potpunije ispunjava svoje demokratske ideale.”

XS
SM
MD
LG