Linkovi

Zaustaviti kulturu nasilja (22/1/02) - 2002-01-23


U sklopu obračuna s teroristima, pakistanski predsjednik Pervez Musharraf obvezao se poduzeti akciju protiv škola koje “propagiraju mržnju i nasilje”. Ovim će biti obuhvaćeno nekoliko tisuća medresa u Pakistanu. Medrese su privatne škole, često financirane sredstvima iz inozemstva. U mnogima od njih, dječake se podučava ponajviše ekstremnim verzijama muslimanske vjere i gotovo ničemu drugom.

Mnoge medrese praktično potpuno zanemaruju matematiku i znanost, podučavanje povijesti i suvremenih tema kroz prizmu koju iskrivljuje ekstremizam. Ovakve škole, po riječima predsjednika Mušarafa, obrazuju “polupismene teologe”. One, što je još gore, predstavljaju plodno tlo za ekstremiste i teroriste. Mnogi pripadnici zbačenog talibanskog režima u Afganistanu pohadjali su medrese u Afganistanu ili Pakistanu.

Medjutim, ovo nisu jedine zemlje gdje se mržnja protiv nemuslimana, uključujući i Amerikance, uči u školama. Abdulhamid Al Ansari, muslimanski teolog iz Katara, govorio je ovaj tjedan o obrazovanju u svojoj te drugim muslimanskim zemljama. Gospodin Al Asnari je dekan na fakultetu pravnih znanosti i šerijatskog prava na katarskom sveučilištu.

Gospodin Al Ansari je rekao da snažno podupire “Američki poziv za reviziju obrazovnog programa, posebice udžbenika koji pogrešno definiraju islamski jihad, odnosno sveti rat. Udžbenici koji opravdavaju agresiju protiv nemuslimana pod okriljem islamskog jihada su potpuno pogrešne, rekao je gospodin Al Ansari. “Islam je miroljubiva vjera koja poziva na koegzistenciju svih vjeroispovijesti”.

Gospodin Al Asnari je rekao da bi gradjani Katara “napravili veliku pogrešku ukoliko bi Sjedinjene države gledali kao našeg neprijatelja ili neprijatelja Islama”. Ustvari, kako je istaknuo gospodin Al Ansari, Sjedinjene države “podupiru proračune palestinskih vlasti i Jordana. Sjedinjene države su najveći donator Afganistanu. Amerika je spasila muslimane na Kosovu 1998. godine te u Bosni prije toga. A bez američkog uključivanja u situaciju u Afganistanu, tijekom osamdesetih, Rusi bi još uvijek bili tamo”. “Mi bismo trebali zaustaviti kulturu mržnje koja dominira našim džamijama i našim medijima” izjavio je katarski teolog Abdulhamid Al Ansari. “Odbacujem Islam koji proizvodi teroriste. Mi bismo se trebali boriti protiv islamskih ekstremističkih škola poput onih u Pakistanu koje su stvorile arapsko-afganistanski fenomen”.

Sjedinjene države su s ovim suglasne. Zbog toga Sjedinjene države podupiru nastojanja u Kapistanu, Kataru, i bilo kojoj drugoj državi koja promiče toleranciju, a ne mržnju.

XS
SM
MD
LG