Linkovi

SAD i Filipini protiv terorizma (23/1/02) - 2002-01-23


Američka kampanja protiv terorizma vodi se na više frontova – kod kuće i u svijetu. Ona obuhvaća diplomatske, vojne, financijske i humanitarne akcije. Sjedinjene Države provode te aktivnosti u dogovoru sa drugim zemljama koje su takodjer sučeljene s terorističkom opasnošću.

Kako je to predsjednik George Walker Bush rekao govoreći o al-Qaidi i drugim terorističkim grupama – Sjedinjene Države će “uporabiti sva raspoloživa sredstva da bi porazile tog neprijatelja. U to ćemo uključiti cijeli svijet. Bit ćemo strpljivi, bit ćemo usredotočeni i bit ćemo nepokolebljivi u našoj odlučnosti.”

Terorizam se iskorijenjuje u Afganistanu. Al-Qaidine se teroriste izvodi pred lice pravde. Talibani koji su im pružali utočište sada su zbačeni s vlasti. Afganistan, medjutim, nije jedina zemlja koja je obuhvaćena anti-terorističkom kampanjom.

Terorizam sada prijeti i jednom od najbližih američkih saveznika – Filipinima. Sjedinjene su države glavni trgovinski partner Filipina, a u Sjedinjenim državama živi 3 milijuna Filipinaca. U jugozapadnom dijelu Filipina aktivna je, medjutim skupina Abu Sayyaf koja kao taoce drži više Filipinaca i Amerikanaca. Abu Sayyaf je povezan s Osamom bin Ladenom i njegovom al Qaidom. Ta se organizacija nalazi na američkom popisu terorističkih skupina. Izvršila je niz bombaških akcija, ubojstava, otmica i ucjena. Neki od njenih članova u Afganistanu su prošli terorističku obuku.

Prilikom posjeta Washingtonu u studenom, filipinska predsjednica Gloria Macapagal-Arroyo i predsjednik Bush suglasili su se o zajedničkom razvoju filipinskih anti-terorističkih snaga. Sjedinjene Države sada pomažu Filipinima i časnicima i opremom. Cilj - eliminiranje Abu Sayyafa.

Sjedinjene će države pružiti pomoć Filipinima i drugima u borbi protiv terorizma, dok god to bude potrebno. Sjedinjene će Države biti uporne u toj borbi, sve dok se ne postigne pobjeda i teroristi budu poraženi.

XS
SM
MD
LG