Linkovi

Nordijske olimpijske discipline na nadmorskoj visini od tisuću sedamsto metara (23/1/02) - 2002-01-23


Nikada se do sada biatlonci i natjecatelji u skijaškom trčanju nisu borili za najvrijednija odličja na takvim nadmorskim visinama kakve ih očekuju u Soldier Hollowu. Najviša točka se nalazi gotovo na granici dopuštenog – na tisuću i 793 metara, dok je nadmorska visina podnožja tisuću i 670 metara.

Za razliku od skijaških centara namjenjenih biatloncima i nordijcima drugdje u svijetu, ovaj u američkoj državi Utah jedinstven je po tome što se i natjecatelji u nordijskom trčanju i oni u biatlonu natječu na istim terenima. Umjesto da se grade dva odvojena centra srednje veličine, organizatori igara u Salt Lake Cityu su izgradili jedinstveni centar koji je sada veći od ostalih u svijetu. Prema riječima direktora gradjevinskog projekta, Seana Tuitea, Soldier Hollow će biti poprište borbi za gotovo trećinu ukupnog broja olimpijskih odličja - točno 23 zlatnih i isti broj srebrenih i brončanih.

“To će pridonijeti slavljeničkoj atmosferi. Od 17 dana olimpijskih igara, skijaši će se na ovim terenima natjecati punih 16, s tim da je jedan dan – dan svečanog otvaranja Olimpijade. Bit će ovo, dakle, najprometniji skijaški centar s najvećim brojem natjecanja,” kaže gospodin Tuite.

Radovi na Soldier Hollowu započeli su 1998. godine i trajali su godinu i pol dana. Na taj je prostor kamionima dopremljeno pola milijuna kubičnih metara zemlje, kako bi se prostor od 518 hektara učinio što boljim za nordijska natjecanja. Rezultati su, uz ostalo, bili i 26 kilometara duga staza za biatlonce i natjecatelje u skijaškom trčanju, te gradnja prostora s kojeg čak 20 tisuća gledatelja s podnožja terena može pratiti gotovo cjelokupni sportski dogadjaj.

Sve su pripreme takodjer dovršene i za, ukoliko to bude potrebno, dovoženje snijega s udaljenih terena - izvjestio nas je gospodin Sean Tuite. “Uvježbali smo se za brze operacije dovoženja snijega iz udaljenih područja – spremni su i kamioni i gorivo i osoblje. Pohvalno je za organizatora olimpijskih igara to što su u svakom trenutku spremni pomoći kad god je to potrebno.”

Soldier Hollow se može pohvaliti da je najotvoreniji prema ljubiteljima skijaških natjecanja koja će se tu održavati. Primjera radi, ulaznica će tijekom olimpijade koštati samo 25 dolara, što je vrlo povoljno kada se usporedi sa 885 dolara koliko će platiti posjetitelj koji želi pratiti otvaranje Olimpijade na stadionu Rice-Eccles.

XS
SM
MD
LG