Linkovi

Ajmal Achekzai - američki marinac u Kandaharu (22/1/01) - 2002-01-22


U južnom Afganistanu, postrojbe američke kopnene vojske zamjenile su američke marince, koji su više od mjesec dana osiguravali zračnu luku u Kandaharu. Iako se većina marinaca vraća na svoje brodove, koji će ih odvesti kući u Ameriku, jedan mladi marinac ostaje u Afganistanu. Prilog o njemu poslala nam je Alisha Ryu.

Na prvi pogled 26-godišnji marinski narednik Ajmal Achekzai je slika i prilika američkog marinca. Visok, širokih ramena, stoji u stavu mirno sve dok mu se ne naredi suprotno. Način na koji govori odaje da je odrastao u Kaliforniji. Međutim, kada ga vidite u društvu sa starosjediocima, shvatite da se radi o mladiću afganistanskog, odnosno paštunskog podrijetla, koji je ponosan na domovinu svojih roditelja.

"Ja sam tu rođen. Iako sam zapravo rođen u Kabulu, moji su korjeni u Kandaharu. Zato je moj ponovni dolazak u Afganistan neponovljivo iskustvo. Nikad nisam mislio da će mi se to dogoditi, da kao marinac dođem u zemlju svojih predaka" - kaže Ajmal Achekzai.

Roditelji Ajmala Achekzaija su Paštuni, majka mu je iz Kandahara, a otac iz Kabula. Tečno govori paštunski, te jezik dari, iako je zemlju napustio kada mu je bilo samo pet godina. Otac, profesor političkih znanosti na kabulskom sveučilištu, napustio je s obitelji Afganistan 1980. godine. Sovjetske okupacione vlasti smatrale su ga pristašom mudžahedina. Obitelj se doselila u Kaliforniju, gdje su Ajmal i njegov mlađi brat odrasli u mnogo drugačijoj okolini od one koju poznaju iz najranijeg djetinjstva.

Iako su bili odgajani u strogom duhu islama, u školi i van kuće bili su tipični američki dječaci, koji vole igrati baseball i jesti pizzu. Ajmal je postao marinac iako još nije američki državljanin. Razlog za to je želja da se – kako kaže – “oduži zemlji koja je njegovim roditeljima pružila priliku ne samo da ostanu na životu, već da u njemu i uspiju.”

Kada su Sjedinjene Države u listopadu počele svoju intervenciju protiv terorističkih ciljeva u Afganistanu, Ajmal Achekzai je bio jedan od prvih marinaca koji se dobrovoljno javio da tamo ode. "Želio sam da me pošalju tamo. Slao sam elektronsku poštu mom zapovjedniku gotovo svaki dan, s pitanjem, kada ćete me poslati u Afganistan? Trebate li me ili ne?" - sjeća se Ajmal.

On kaže da se nije dobrovoljno javio samo zbog toga jer želi vidjeti domovinu svojih roditelja. Naime, smatrao je da kao prevoditelj može pomoći svojim američkim kolegama. Pogotovo, kaže da je želio da Amerikanci vide i dobre, pozitivne strane islama. “Moj položaj mi daje priliku da na izvjestan način Amerikance naučim nešto o Afganistanu, da im pokažem da ljudi tamo nisu njihovi neprijatelji”, kaže ovaj američki marinac afganistanskog podrijetla.

Uz to, on lokalnom stanovništvu tumači američka gladišta na sukob u njihovoj zemlji. Prvenstveno, objašnjava im da je Amerika dugoročno zainteresirana za rješavanje afganistankih problema: "Govorim im da smo mi tu samo kako bi ih zaštitili. Amerika ne želi uništiti Afganistan. Mi želimo da Afganistanom vladaju Afganistanci, da se zemlja razvije. U tome im želimo pomoći."

Ovakva poruka stiže do obje strane, i do Amerikanaca i do Afganistanaca. Do sada nije bilo izvještaja o bilo kakvim sukobima između američkih vojnika i lokalnog stanovništva u Kandaharu. Ajmal Achekzai je u tom gradu danas vrlo poznata osoba. Kamo god ide, oko njega se okuplja gomila ljudi, koji zadivljeno gledaju i čude se kako je jedan američki vojnik, u stvari – jedan od njih.

Ghani Abdul, stanovnik Kandahara, kaže da ne može vjerovati da jedan Afganistanac služi u američkoj vojsci. "To je za nas veliko iznenađenje, gotovo šok”, kaže gospodin Abdul. Dodaje da je sretan što u američkoj vojsci služi i jedan Afganistanac. Ghani Abdul tvrdi da je Ajmal Achekzai mnogo pridonio uspostavljanju američko-afganistanskog prijateljstva.

XS
SM
MD
LG