Linkovi

Rumsfeld: Prema zatočenima u Guantanamu postupa se humano (22/1/02) - 2002-01-22


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da se prema zatočenim talibanima i pripadnicima al-Qaide, u bazi Guantanamo na Kubi, postupa humano.

Gospodin Rumsfeld je dodao da iako Washington formalno ne smatra da su zatočenici ratni zarobljenici, američke snage se prema njima odnose u skladu s odredbama Ženevskih konvencija.

Organizacija Amnesty International zatražila je dopuštenje da posjeti zatočenike. Dužnosnici međunarodnog odbora Crvenog križa došli su u bazu Guantanamo još prošli tjedan.

Američke oružane snage trenutno drže u zatočeništvu na Kubi 158 zatočenika, a u samom Afganistanu dvije stotine. Među zatočenicima ima, kako je javljeno, državljana Danske, Švedske, potom tri Britanca te više od deset državljana Jemena.

Američke vojska prebacuje zatočenog Amerikanca Johna Walkera Lindha s jednog od svojih ratnih brodova u Indijskom oceanu, u zatvor u mjestu Alexandria, nedaleko od Washingtona.

John Walker je uhićen dok se borio na strani talibana u Afganistanu, a protiv njega je podignuta optužnica za sudjelovanje u zavjeri kojoj je bio cilj smrt američkih državljana. On je takodjer optužen za pružanje pomoći Osami bin-Ladenu i teroristima al-Qaide.

XS
SM
MD
LG