Linkovi

Hoće li se u Americi uvesti osobne iskaznice? (22/1/02) - 2002-01-22


Sjedinjene su Države, uz Britaniju, jedna od rijetkih zemalja čiji građani nisu obavezni posjedovati osobnu iskaznicu. Kao osobna isprava u pravilu služi vozačka dozvola. Profesionalna udruga uposlenika upravnih tijela koja izdaju vozačke dozvole zatražila je nedavno od Kongresa Sjedinjenih Država da se donese zakon kojim bi se uvele osobne iskaznice na saveznoj razini. Ovo je pitanje postalo aktualno pogotovo nakon terorističkih napada 11. rujna, kada se otkrilo da su se neki od otmičara služili krivotvorenim osobnim ispravama.

Nekoliko američkih tvrtki razvilo je tehnologiju koja bi vozačke dozvole učinila manje podložnima krivotvorenju. Dozvolama se dodaje kompjutorski čip s osobnim informacijama nosioca iskaznice, ili pak otisak prsta, te druge informacije koje su karakteristične samo za tu konkretnu osobu. Betty Serian, čelnica odjela koji se bavi siguronosnim pitanjima Američke udruge djelatnika uprave za motorna vozila, kaže da je njezin prvi cilj - uvođenje univerzalne i za sve jednake američke vozačke dozvole.

Serian: Raznolikost identifikacijskih isprava koriste kriminalci

Trenutno, kaže ona, svaka savezna država izdaje takvu dozvolu na različite načine: "Sjedinjene Države trenutno imaju više od 200 različitih vrsta identifikacijskih iskaznica, koje izdaju savezne države. Kako se može očekivati da će jedan bankovni činovnik, recimo u saveznoj državi Maine, znati kako izgleda vozačka dozvola izdata na zapadu zemlje, u Kaliforniji? Kršitelji zakona traže načine kako se najjednostavnije i najbrže domoći dozvole. Pronađu rupu u zakonu, a mene i vas stavljaju u opasnost."

To se može spriječiti povezivanjem baza podataka u svim saveznim državama i razvijanjem jedinstvenog postupka za dobivanje dozvola. Uvođenjem novih, najmodernije izrađenih iskaznica koštalo bi više od 100 milijuna dolara. Ali američki aktivisti za građanske slobode tvrde da bi takav sistem otvorio put prevelikoj kontroli građana od strane vlasti.

Ksirsagar: Iskaznica bi predstavljala kršenje ustavnih prava

Mihir Ksirsagar, iz organizacije Electronic Privacy kaže da bi takve, nove i obavezne osobne iskaznice, na saveznom razini, bile u sukobu s pravom građana na osobnu privatnost, koje su jamči Ustav Sjedinjenih Država: "Četvrti amandman ustava jamči zaštitu od neutemeljene policijske pretrage i zapljene nađenih predmeta. Postoje i druga pravna sredstva zaštite građana od vlasti. Vlasti na primjer ne mogu dobiti određene informacije o pojedincima, bez predočenja pravno osnovanog razloga. Uvođenjem osobnih iskaznica na saveznoj razini stvarila bi se baza podataka u kojoj informacije o vama mogu biti dostupne vlastima i može vas se pratiti u različitim područjima vašeg života."

Vozačka dozvola – koja većini Amerikanaca služi kao osobna isprava - potvrđuje da osoba ima pravo voziti automobil, kaže gospodin Ksirsagar. Ona ne bi trebala postati neka vrst unutrašnje putovnice. "Mislim da je došlo vrijeme za edukaciju javnosti. Organizacije koje štite građanske slobode moraju javnosti pokazati da će ono što se trenutno predlaže stvoriti probleme običnim građanima.

Gospodin Ksirsagar priznaje da je od 11. rujna američka javnost počela izražavati izvjesnu podršku ideji o uvođenju osobnih iskaznica na saveznoj razini. Međutim, rasprava o pravom omjeru između potreba javne sigurnosti i zaštite građanskih sloboda – tek je na početku.

XS
SM
MD
LG