Linkovi

Najviše Zlatnih globusa filmovima A Beautiful Mind i Moulin Rouge (21/1/02) - 2002-01-21


Sinoć su u Hollywoodu dodjeljene filmske nagrade Zlatni Globus. Najviše nagrada dobili su filmovi A Beautiful Mind – četiri - i Moulin Rouge – tri nagrade. Nagrade dodjeljuje udruga stranih filsmih kritičara koji izvještavaju iz Hollywooda. Zlatni globus smatra se prilično dobrim indikatorom tko će – u ožujku – dobiti glavnu filmsku nagradu godine, oskara. Iz Hollywooda se javio Mike O’Sullivan.

Film A Beautiful Mind, drama o životu šizofreničnog matematičara Johna Nasha proglašena je dramskim ostvarenjem godine. Nobelovca Johna Nasha je glumio Russell Crowe, koji je nagrađen Zlatnim globusom za najbolju mušku ulogu.

U svom govoru nakon što je primio nagradu, Russel Crowe je govorio o poruci filma: "Beautiful Mind je samo film. Radi se o zabavi, na kraju radnog dana. Ali nadam se da nam ovaj film također pomaže da otvorimo svoja srca, da nam daje malo više razumjevanja, malo više suosjećanja prema bližnjemu. I isto tako, nadam se da nam ovaj film daje vjeru u to da nam se za naših života nešto izuzetno može dogoditi."

Jennifer Connelly, koja u filmu glumi njegovu suprugu, nagrađena je Zlatnim globusom za najbolju žensku sporednu ulogu, a sam film je također dobio nagradu za najbolji scenarij.

Mjuzikl Moulin Rouge proglašen je za najbolji film u kategoriji mjuzikla i komedije. Zlatni globus za najbolju žensku ulogu dobila je Nicole Kidman, za njeno tumačenje pariške kabare pjevačice. Primivši nagradu Nicole Kidman je rekla: "Tresu mi se ruke. Ovo je za mene uistinu vrlo, vrlo posebna nagrada. Nisam nikada mislila da ću glumiti u mjuziklu, a kamoli dobiti nagradu za to."

Mjuzikl Moulin Rouge također je nagrađen Zlatnim globusom za glazbu. Gene Hackman nagrađen je za ulogu u filmu The Royal Tenenbaums. Sissy Spacek nagrađena je za najbolju žensku dramsku ulogu u filmu In the Family, koji analizira odnose između muža i žene nakon što im je ubijen sin.

Robert Altman nagrađen je Zlatnim globusom u kategoriji najboljeg redatelja, za film Gosford Park. To je satirička krimi-priča o ubojstvu u britanskom visokom društvu. Glumac Harrison Ford nagrađen je za životno djelo, a bosansko-hercegovački film Ničija zemlja Danisa Tanovića dobio je Zlatnog globusa za najbolji strani film. U filmu glume i dva hrvatska glumca – Filip Šovagović i Rene Bitorajac.

Dodjela Zlatnih globusa bila je prva velika holivudska svečanost nakon rujanskih terorističkih napada. Događaj je sadržavao uobičajen glamur, po kojem je Hollywood poznat. Dagmar Dunlevy, predsjednica holivudske udruge stranih novinara, je rekla da je zabavna industrija učinila mnogo kako bi pomogla Americi da preboli te rane: "Članovi ove zajednice dali su sve od sebe. Nastupali su pred vojnicima, sakupili su ogromne sume novaca u humanitarne svrhe, a kroz svoje filmove, inspirirali sunas i nagnali na razmišljanje. Hollywoode, čestitam!"

Zlatni globusi u Hollywoodu obilježavaju početak sezone dodjele raznih filmskih nagrada i smatraju se odličnom prognozom za dodjelu Oscara u ožujku.

XS
SM
MD
LG