Linkovi

Anthony Grooms: Bombingham (21/1/02) - 2002-01-21


Sjedinjene Države danas, 21. siječnja, obilježavaju Dan Martina Luthera Kinga. Birmingham u saveznoj državi Alabami bio je jedan od prvih gradova u kojima je gospodin King predvodio svoje povijesne marševe, pozivajući na ukidanje rasne segregacije. U novom romanu naslovljenom “Bombingham”, Anthony Grooms piše o utjecaju Martina Luthera Kinga na crnačku djecu u Birminghamu.

Birmingham, Alabama bio je poprište rasnih nemira i prije dolaska Martina Luthera Kinga. Antony Grooms kaže da su ga crnci, koji su u njemu živjeli, zvali “Bombingham”, s obzirom da su tijekom godina podmetane bombe u velikom broju crnačkih domova i crkava. Većina ovih zločina ni danas nije razjašnjena. Gospodin Grooms odrastao je u južnjačkoj državi Virginiji. Za povijest Birminghama zainteresirao se nakon što je oženio jednu ženu iz tog grada. U svojem novom romanu “Bombingham”, piše o crncu, koji kao vojnik služi u ratu u Vijetnamu, a odrastao je u Birminghamu tijekom šezdesetih.

"Pokret za građanska prava crnaca i rat u Vijetnamu predstavljali su prekretnice u mojoj mladosti. Nakon što sam oženio jednu ženu iz Birminghama, počeo sam pokret za građanska prava u tom gradu doživljavati kao insajder. To sam želio obraditi i u svojem romanu. Pomislio sam da bi bilo logično da se dječaku koji odrasta tijekom jačanja pokreta za građanska prava, postavljaju moralna i vjerska pitanja u okviru onoga što je naučio od Martina Luthera Kinga. U Vijetnamu se ponovno sučeljava s istim pitanjima, samo u drugom kontekstu."

Na samom početku “Bombinghama”, pripovjedač Walter Burke pokušava napisati pismo roditeljima svojeg prijatelja, također vojnika. Dok piše, prisjeća se 1963. i svojeg djetinjstva – kako mu je majka umrla od raka i kako je sa sestrom pronašao novi dom među aktivistima za građanska prava. Kada mu je bilo jedanaest godina, posjetio je crkvu u kojoj je Martin Luther King držao govor, što je na njega izvršilo jak utjecaj. Walterovi roditelji nisu željeli da im sin sudjeluje u prosvjednim marševima. Anthony Grooms kaže da crnačka srednja klasa u Birminghamu uglavnom nije bila sklona angažiranju u pokretu za građanska prava. Bojali su se da će izgubiti ono što su već ostvarili, te su se nadali da će se promjene moći ostvariti mirnim putem. Aktivizam je stogao našao pobornike u siromašnijim slojevima i djeci.

"Bilo je mnogo slučajeva da roditelji nisu ni znali da im djeca sudjeluju u marševima. Djeca nisu bila zaposlena i nisu, nakon eventualnog uhićenja, mogla izgubiti posao. Upravo taj angažman djece privukao je pažnju javnosti diljem svijeta. Danas u Birminghamu možete vidjeti spomenike djeci koja se angažirala u pokretu za građanska prava."

Anthony Grooms također ističe da je svojom knjigom želio odati priznanje herojima Birminghama koji su u međuvremenu pali u zaborav.

"Mislim da je najvažniji među njima bio Fred Shuttlesworth, dugogodišnji borac za građanska prava iz Birminghama. Kada je Martin Luther King došao u grad, nije dobio jednoglasnu podršku crnačkog stanovništva. Priča se da je Fred Shuttlesworth bio jedini crnački svećenik koji je dočekao gospodina Kinga u zračnoj luci. Kada ga je King pitao gdje su drugi svećenici, odgovorio je: “Na sastanku na drugom kraju grada. Razgovaraju o vama.”

Rasplet romana “Bombingham” temelji se na tragičnim povijesnim događajima u Birminghamu iz tog razdoblja. Jedan je prosvjedni marš završio nasiljem, kada je policija prosvjednika pokušala rastjerati vodenim topovima i psima. Mnogi muškarci, žene i djeca uhićeni su i zatvoreni. Kasnije je u jednoj crnačkoj crkvi eksplodirala bomba, pri čemu su ubijene četiri djevojčice. Da bi vjerno opisao te događaje, Anthony Grooms oslonio se na opsežnu dokumentaciju, kao i vlastite razgovore sa svojom suprugom i članovima njene obitelji, koji se još prisjećaju tih dana. Gospodin Grooms, koji također piše poeziju i pripovjetke, trenutno radi na svojem drugom romanu, čija je radnja smještena na američkom Jugu krajem četrdesetih godina.

XS
SM
MD
LG