Linkovi

Powell: "Američke postrojbe  će ostati u Saudijskoj Arabiji sve dok to bude željela tamošnja vlada" (21/1/02) - 2002-01-21


Američki državni tajanik Colin Powell izjavio je da je misija američkih snaga u Perzijskom zaljevu obuhvaća mnogo više od odvraćanja iračkog predsjdnika Saddama Husseina od invazije. Kako javlja naša novinarka Paula Gospodin Powell je izjavio kako će američke postrojbe ostati u regiji sve dok to bude željela saudijska vlada.

Državni tajnik Powell je izjavio da su oružane snage Sjedinjenih Država razmještene u regiji, konkretno u Saudijskoj Arabiji, iz više razloga. "Američke snage se nalaze u Saudijskoj Arabiji od kraja zaljevskog rata. One tamo služe kako bi odvratile Saddama Husseina od osvajanja, no i kao simbol američke nazočnosti i utjecaja, te potrebe da budu u regiji".

U emisiji televizijske mreže ABC This Week Colin Powell je ponovio da nitko iz Saudijske Arabije nije tražio od Sjedinjenih Država da povuku svoje snage. Dodao je da u savršenom svijetu ne bi bilo potrebe da američke snage budu u regiji, no u ovom trenutku one tamo imaju vitalnu ulogu. "Nadam se da će svijet postati mjesto u budućnosti na koje ćemo biti ponosni i o kojem smo sanjali i u kojem nam neće trebati ovakva razmještanja vojske. No sve dok su ovakva razmještanja potrebna i dok služe svrsi, mislim da ćemo biti pozdravljeni u zemljama te regije sve dok im budemo jasno pokazivali, a oni budu shvatili, zašto je naša vojska tamo i dok se budemo ponašali na odgovoran i prikladan način".

List Washington Post je u petak naveo riječi jednog neidentificiranog saudijskog dužnosnika koji je rekao da se čelnici njegove zemlje osjećaju sve nelagodnije zbog američke vojne nazočnosti i da bi mogli zatražiti od postrojbi Sjedinjenih Država da napuste Saudijsku Arabiju, kada operacija u Afganistanu bude okončana. Sjedinjene Države imaju nekoliko tisuća vojnika u Saudijskoj Arabiji, uglavnom u zrakoplovnoj bazi Princ Sultan u blizini Rijada. Posljednjih mjeseci ova je baza imala važnu ulogu u američkoj vojnoj kampanji u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG