Linkovi

Rumsfeld: Kritike o postupku prema zatočenicima nisu pravedne (20/1/02) - 2002-01-20


Washington je danas odgovorio na europske kritike o tretmanu zatočenih u mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi. U izjavi za televiziju, čelnik Pentagona Donald Rumsfeld nastojao je opravdati način na koji se američke vlasti odnose prema zarobljenim talibanima i borcima al-Qaide.

Ministar Rumsfeld je izjavio da je “nefer” tvrditi da se – kako je rekao - okorjeli teroristi tretiraju nehumano. On je dodao da nema nikakve sumnje da se prema njima postupa na primjeran način.

Ministar obrane Donald Rumsfeld time je odgovorio na sve češće kritike iz Europe, gdje se u nekim krugovima tvrdi da se prema zatočenicima ne postupa u skaldu s međunarodnim standardima.

Britanska je vlada danas zatražila objašnjenje od Washingtona, u vezi s fotografijama na kojima se vide zatočenici, kako kleče, slisicama na rukama, dok su im lica pokrivena povezima. Britanski ministar unutarnjih poslova Jack Straw izjavio je da se prema zatočenicima, bez obzira na njihov pravni status, treba postupati humanu i u skladu s međunarodnim pravom. Među stotinu zatočenika u bazi Guantanamo na Kubu nalaze se i tri britanska državljana.

Rumsfeld: Nemamo dokaza da je bin Laden mrtav

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je također da on osobno nije imao uvida u dokaze koji bi ukazivali da je Osama bin Laden mrtav. Naime, pakistanski predsjednik Perwez Musharaf je prošli tjedan izjavio da je Osama bin Laden umro, i to od posljedica bolesti bubrega. Kako iz Washingtona izvješćuje Jessica Berman, ministar Rumsfeld je u televizijskom intervjuu za mrežu NBC o izjavi Perweza Musharafa rekao: "Nemam dokaza koji bi ukazivali na to. On je možda živ. On je možda u Afganistanu. A možda je negdje drugdje. Tražimo ga. Mislim da ćemo ga pronaći."

Jesenas, predsjednik George Bush je izjavio da Sjedinjene Države žele bin Ladena “živog ili mrtvog” – zbog toga što ga smatraju odgovornim za terorističke napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, od 11. rujna.

XS
SM
MD
LG