Linkovi

Black Hawk Down - ratna epopeja Ridleya Scotta (20/1/02) - 2002-01-20


Bitka u Mogadišu, 1993, između američkih postrojbi i naoružanih Somalijaca, živopisno je zaživjela na velikom ekranu u novoj ratnoj epopeji redatelja Ridleya Scotta. Više o filmu Black Hawk Down - iz pera Alana Silvermana.

Jedinice američke vojske nalazile su se u Somaliji kao dio mirovnih snaga Ujedinjenih naroda, odaslanih u cilju smirivanja građanskog rata i okončanja gladi koja je harala tom istočnoafričkom zemljom. Međutim, ono što je započelo kao humanitarna akcija pretvorilo se u rat kada je zapovjednik američkih postrojbi poslao vojnike da zarobe dvojicu najviših zapovjednika milicijskih postrojbi Mohameda Farraha Aidida, najmoćnijeg lokalnog "gospodara rata".

Dobro naoružani Amerikanci nisu očekivali ozbiljniji otpor. Međutim, kada su somalijske paravojne postrojbe oborile dva velika borbena helikoptera tipa "Black Hawk", američki vojnici našli su se ukliješteni u žestokoj borbi koja je potrajala 18 sati.

18 američka vojnika su poginula, a 73-ica ih su ranjena. Žrtve među Somalijcima nisu bile potvrđene, ali se vjeruje da ih je ubijeno čak oko 500, a ranjeno još mnogo više. Film Black Hawk Down, odnosno "Oboren Crni Jastreb!", prvotno se trebao početi prikazivati u ožujku ove godine.

Napadi od 11. rujna, međutim, naveli su redatelja Ridleya Scotta da ubrza njegovo okončanje. "Stalno sam mislio da ne bih ništa u filmu izmijenio zbog tih napada. Dapače, ako išta, onda ti događaji pojačavaju osjećaj poštovanja za ono što ovi mladići čine za nas. Mislio sam, nema ničeg boljeg da im to pokažemo nego da film pustimo u prikazivanje što je ranije moguće. Ovaj film pokazuje što ti momci čine na terenu, o čemu većina ljudi uopće nema pojma. Misle da se radi o krvoločnim fanaticima koji samo gledaju gdje bi se bacili u borbu. A, oni uopće nisu takvi. Tijekom dva moja projekta sreo sam se s velikim brojem naših vojnika i ustanovio sam da su čista antiteza takvoj predodžbi. To su mladići koji su zbog nas u Afganistanu i za našu dobrobit rade ono što moraju činiti."

Josh Hartnett tumači lik idealističkog narednika Matta Eversmana, čiji se odred Rangera, specijalaca američkih kopnenih postrojbi, nađe u središtu neprijateljske vatre. Hartnett kaže da su svi glumci prošli kroz modificiranu borbenu obuku i saznali kako su se događaji odvijali od nekih vojnika koji su preživjeli bitku u Mogadišu, u listopadu 1993. "U razgovoru s momcima koji su prošli tu bitku, shvatio sam najvažnije - ti momci su ustvari ja, i vi, i svi mi. Svi smo mi isti ljudi, samo s drugačije podšišanog kosom i drugačijim načinom života. Za mene, to je bilo najvažnije saznanje, jer sam odrastao ne shvativši zašto postoji potreba za vojskom i zašto je to uopće važno. Druga je stvar da postoji mnogi kojima nije jasno što se zbiva i zašto se oni uopće nalaze tamo. Mnogi od ovih momaka su još djeca, bačena u situaciju u kojoj trebaju birati između toga da puste da im poginu prijatelji ili da sami budu ubijeni ili da moraju nekoga ubiti, što, čini mi se, nitko stvarno ne želi."

Scenario za film Black Hawk Down nastao je adaptacijom dokumentarne knjige novinara Marka Bowdena. Glumačka ekipa filma uključuje Ewana McGregora, Erica Bana, Jason Isaacsa, Williama Fichtnera i Sama Sheparda.

XS
SM
MD
LG