Linkovi

Slalom i akrobatsko skijanje u Dolini jelena (20/1/02) - 2002-01-20


Kod negdašnjeg rudarskog mjesta Park Citya, koji je u prošlom stoljeću bio poznat po srebru i po više od stotinu saluna, sljedećeg će se mjeseca okupiti najbolji alpinci svijeta. U obližnjem skijaškom centru, Deer Valleyu, održat će se, naime, olimpijska natjecanja u slalomu i akrobatskom skijanju.

Nakon što smo, u ranijim prilozima, obišli skijaške centre Snowbasin i Utah Olympic Park, stižemo i do Deer Valleya. U toj, u prijevodu, “Dolini jelena” oko 20 tisuća gledatelja moći će za mjesec dana pratiti utrke vrhunskih alpinaca. O kakvom se skijaškom centru radi možda najbolje govori sljedeći podatak: domaćini Olimpijade nisu uložili nijedan dolar u Deer Valley, dok su u adaptaciju ostala tri skijaška centra morali uložiti stotine milijuna dolara.

Deer Valley je za Olimpijske igre spreman već godinama; ako bi ste danas otišli tamo skijati, već na prilaznim parkiralištima će vas dočekati mladići koji će preuzeti brigu o vašem vozilu - kao da ste se zaustavili pred Ritz-Carlton hotelom. Tako je, kažu, već 20 godina, otkako su otvorena skijališta na četiri planine Deer Valleya. Olimpijska će se natjecanja održati samo na jednoj od tih planina – na Bald Eagleu. Jedina dogradnja se svela na postavljanje takozvanih “hupsova”, ili “mugela”, ili malih ispupčenja na skijaškoj stazi kojima je cilj da se egzibicionistički orijentiranim skijašima osigurao puni ugođaj.

Deer Valley poznat je medju američkim skijašima kao jedno od savršenih skijaških centara: krajem prošle godine, časopis Ski Magazine sastavio je popis najboljih skijaških centara u Sjevernoj Americi i na drugo je mjesto stavio Deer Valley. Najviša točka Deer Parka nalazi se na 2917 metara nadmorske visine, a 914 metara niže je zaravan na kojoj se nalaze ciljevi često vrlo strmih staza.

Predstavnica skijaškog centra Christa Graff uvjerava da su sve pripreme završene, uključujući i postavljanje snježnih topova: "Po cijeloj smo planini razmjestili snježne topove kako bi smo osigurali da – čak i u slučaju da zakaže majka priroda – skijašima bude pružen vrhunski sportski ugodjaj. Time će se spriječiti bilo kakvo kašnjenje u programu."

Domaćini u Deer Valleyu uvjeravaju da je jedna-jedina stvar koja ih može donekle zateči – količina snijega. Ali ne njegov manjak - jer će se to odmah nadoknaditi snježnim topovima – nego višak. Što ako majka-priroda bude preširoke ruke? "Jedina prava briga je da ne napada puno više snijega no što je potrebno. Brine nas da se to ne dogodi na dane natjecanje i to da snijeg pada tako gusto da potpuno smanji vidljivost. Srećom, veljača je ovdje u pravilu dobar mjesec, s puno sunca” - kaže gospođa Graff.

Ono što će u Deer Valleyu za posjetitelje Olimpijade predstavljati posebno zadovoljstvo bit će mogućnost da – za razliku od ostalih skijaških centara – natjecatelje gledaju od starta do cilja. Prostor predvidjen za gledatelje postavljen je tako da se staze za slalom i akrobatsko skijanje mogu vidjeti u cjelini.

XS
SM
MD
LG