Linkovi

Milan Bandić podnosi neopozivu ostavku (20/1/02) - 2002-01-20


Milan Bandic odstupit će s mjesta zagrebačkog gradonačelnika. Tu je odluku donijela njegova stranka danas, dva tjedna nakon što je Bandić pod utjecajem alkohola skrivio lakšu prometnu nesreću nakon koje ga je uhvatila policija.

Bandić je odbacio navode medija koji su pozivajući se na izvore u policiji objavili da je gradonačelnik pobjegao, najprije s mjesta nesreće a potom i policiji. Predsjednik vladajućih Socijaldemokrata, premijer Ivica Račan novinarima je kazao da je predsjedništvo stranke odlučilo da Bandić podnese neopozivu ostavku: "Ocjenili smo da je taj potez neophodan kao mjera odgovornosti", kazao je Račan dodajući da se s odlukom složio i Bandić kao član Predsjednistva SDP-a.

Iako je nakon nesreće SDP stao iza Milana Bandića, u stranci se, potvrdio je Račan, i nakon toga raspravljalo o gradonačelnikovoj sudbini.

Njegovu je ostavku osim opozicije zatražio HNS, glavni koalicijski partner SDP-a u Zagrebu.

"Danas smo donijeli tu odluku jedinstveno. Možda je ne bi donijeli jedinstveno prije tjedan ili dva," kazao je predsjednik SDP-a.

Milan Bandić dužnosti će biti razriješen 31. sječnja na sjednici Gradske skupštine koja se o ostavci neće izjašnjavati.

"Ja samo mogu reći da ću do razrješenja na skupštini grada Zagreba svoju dužnost obavljati pošteno, odgovorno i sa istim entuzijaznom kojim sam to činio zadnjih godinu i pol u Zagrebu" - kazao je novinarima Bandić koji u početku nije bio spreman na ostavku, ali je zbog pritiska javnosti, dijela vlastite stranke i koalicijskih partnera na kraju ipak ponudio.

Ivica Račan kazao je da je "predsjedništvu stranke bilo teško prihvatiti glupost koju je Bandić napravio jer je bio dobar gradonačelnik". "Priča o Bandiću", rekao je Račan, "tu ne završava". SDP-u pripada mjesto zagrebačkog gradonačelnika, ali ime njihovog kandidata nije poznato. Upitno je i hoće li slučaj Bandić dovesti do novih izbora u glavnom gradu.

Hrvatska narodna stranka, glavni koalicijski partner SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pozdravila je odluku o neopozivoj ostavci Milana Bandića. Glasnogovornik stranke Boris Blažekovic novinarima je kazao da će HNS prihvatiti novog gradonačelnika kojeg SDP mora ponuditi u roku 30 dana. Blažekovic sumnja da će doći do novih izbora.

U Hrvatskoj seljačkoj stranci drže da je odluka na mjestu, ali da je trebala biti donijeta odmah nakon što se nesreća dogodila.

Odluku je pozdravio i vršitelj dužnosti predsjednika Socijalno-liberalne stranke Jozo Radoš.

XS
SM
MD
LG