Linkovi

Američki saveznici žele da se sa zatočenicima na Guantanamu postupa u skladu s međunarodnim standardima (20/1/02) - 2002-01-20


Američki saveznici i organizacije za zaštitu ljudskih prava žele osigurati da se sa zatočenicima iz Afganistana koji se nalaze u američkoj bazi Guantanamo na Kubi dobro postupa.

Zamjenik kanadskog premijera John Manley izjavio je da njegova zemlja očekuje da se prema zatočenicima postupa u skladu sa standardima humanosti i međunarodnog prava.

Čelnik Human Rights Watcha, organizacije za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku, izjavio je da američki dužnosnici – pri odlučivanju treba li konkretnog zatočenika proglasiti ratnim zarobljenikom - ne slijede postupak utvrđen Ženevskom konvencijom.

Skupina članova britanskog parlamenta smatra da se radi o ratnim zarobljenicima te je već zatražila sastanak s američkim veleposlanikom u Londonu.

Američke vlasti inzistiraju da se prema zatočenicima odnose humano, ali napominju da se radi o izuzetno opasnim ljudima te su zbog toga potrebne vrlo oštre mjere sigurnosti.

XS
SM
MD
LG