Linkovi

Mate Granić o hrvatskoj integraciji u Europu (20/1/02) - 2002-01-20


Nakon što je hrvatski premijer Ivica Račan, koncem listopada, u Bruxellesu potpisao, a Sabor, 5. prosinca prošle godine, ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske Europskoj Uniji, taj dokument moraju ratificirati i parlamenti svih petnaest zemalja članica EU. Bit će to prvi pripremni formalni korak za približavanje Hrvatske EU.

U veljači prošle godine, u Saboru je konstituirano novo parlamentarno tijelo - Odbor za europske integracije - kojem je zadaća pomoći hrvatskom parlamentu da obavi veliki posao usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravilima i propisima EU. Na čelu tog saborskog odbora je dugogodišnji bivši hrvatski ministar vanjskih poslova, a sada predsjednik oporbene stranke Demokratski centar i saborski zastupnik, Mate Granić.

Njegov odbor, skupa s predstavnicima Ministarstva za europske integracije i Ministarstvom vanjskih poslova razmatra mogućnosti kako potaknuti parlamente petnaest zemalja EU da što prije ratificiraju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske s Europskom Unijom. Granić tvrdi da je tu bitan posao lobiranja kod zemalja članica EU.

"Ono što će raditi na prvom mjestu Ministarstvo vanjskih poslova, kroz veleposlanstva, kroz misije, kroz, naravno, djelatnost ministra i drugih najviših dužnosnika Ministarstva vanjskih poslova, kroz djelovanje Vlade i Predsjednika republike. Ali, to je isto tako posao i Hrvatskog Sabora, znači Odbor za vanjsku politiku, Odbor za europske integracije, predsjednik Sabora i svi drugi koji su uključeni u međunarodne poslove. Već do sada to se pokazalo vrlo uspješnim, jer nekoliko zemalja je izričito potvrdilo da će ratificirati ove godine Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju," kaže gospodin Granić.

Za razliku od njegove bivše stranke, HDZ-a, koja je u Saboru odbila podržati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, uz obrazloženje kako on Hrvatskoj ne jamči individualni put u Europu, već je gura u nove ekonomske, a možda i državne asocijacije s dražavama Balkana, Mate Granić i njegova današnja stranka ne gaje takav skepticizam. U zakonodavnom radu Hrvatskog Sabora, nakon ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, mora se voditi računa o novim momentima, kaže Mate Granić i objašnjava:

"Svaki zakon koji ulazi u hrvatski parlament, a koji se usklađuje s pravilima i propisima Eutropske Unije, trebat će imati jednu izjavu o usklađenosti. O tome će voditi računa Ministarstvo za europske integracije, a to znači da će trebati kazati da li je potpuno, da li je djelomično, ili uopće nije usklađen tekst, i zašto nije usklađen tekst ako nije usklađen s europskim pravilima. Vremena ima otprilike do 2006.-te godine. To je vrijeme kada bi Hrvatska trebala uskladiti svoje zakonodavstvo sa sto tisuća pravila i propisa EU. To je veliki posao i Hrvatska ga mora odmah početi raditi iz razloga što Hrvatsku još čekaju, kada ispuni sve obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kada završi pregovore o svim poglavljima, određena usklađivanja. Dakle, od sada, nikakav važniji zakon koji ulazi u proceduru u Hrvatski Sabor, a koji ima bilo kakve veze sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, ne smije ući a da nije usklađen s europskim zakonodavstvom," rekao je Mate Granić.

XS
SM
MD
LG