Linkovi

Washington pozdravlja izručenje Arapa uhićenih u BiH (19/1/02) - 2002-01-19


Sjedinjene Države pozdravljaju izručenje šestorice Alžiraca uhićenih u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su održavali veze s al-Qaidom. Njihovo izručenje izazvalo je oštre kritike aktivista za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Izručenje uhićenika američkim vlastima jučer u Sarajevu odrazilo je proširenje američkog rata protiv terorizma, no unijelo je novi element kontroveze u napore na razbijanju al-Qaide. Arapi su bili pritvoreni od listopada prošle godine pod sumnjom da su planirali napade na američko vojno osoblje i američke interese u Bosni i Hercegovini. Izručenje je izazvalo kontroverzu, nakon što je Vrhovni sud Federacije u četvrtak odlučio uhićenike pustiti na slobodu zbog nedostatka dokaza. Međutim, dužnosnici Vlade usprotivili su se ovoj odluci i pristali udovoljiti američkom zahtjevu za izručenjem. Glasnogovornica State Departmenta Lynn Cassel izjavila je da se radi o opasnim ljudima i pozdravila odluku bosansko-hercegovačkih vlasti.

"Tih šest osoba predstavlja vjerodostojnu prijetnju sigurnosti američkog osoblja i američkih objekata, kao i stanovnicima Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države zahvalne su vladi Bosne i Hercegovine i njenim policijskim i pravosudnim tijelima na bliskoj suradnji," rekla je.

Gospođa Cassel je kazala da ne raspolaže informacijama o statusu uhićenika. Međutim, američki vojni dužnosnici u Europi kažu – kako je javljeno – da će Arapi biti prebačeni u američku bazu Guantanamo Bay na Kubi. Glasnogovornik američkog veleposlanstva u Sarajevu izjavio je da će se prema njima postupati humano i u skladu s međunarodnim zakonima. Glasnogovornica Cassel kazala je da su vlasti u Sarajevu “dale znatan doprinos globalnom ratu protiv terorizma.”

XS
SM
MD
LG