Linkovi

Osujećeni teroristički napad (18/1/02) - 2002-01-18


Vlasti u Singapuru onemogućile su niz planiranih terorističkih napada protiv Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja. Organizacija Jemaah Islamiah, ekstremistička skupina povezana s terorističkom mrežom al-Qaidom, očevidno se pripremala za bombaške napade na američke vojne objekte i osoblje, američko veleposlanstvo i američke biznise. Metom napada bili su i britanski, australski i izraleski diplomati. Trinaest pripadnika organizacije Jemaah Islamiah sada je u pritvoru. "Plan je bio finaliziran i spreman za aktiviranje," izjavio je jedan singapurski dužnosnik.

Video traka, pronađena u ruševinama jedne al-Qaidine sigurne kuće u Afganistanu, prikazivala je stambena područja i rekreacijske objekte koje koristi američko vojno osoblje u Singapuru. Također je pronađen i popis sa više od dvije stotine američkih kompanija u Singapuru.

Vlasti vjeruju da su traka i popis bili korišteni pri planiranju terorističkih napada. Jedan od pritvorenika organizacije Jemaah Islamiah radio je kao tehničar u singapurskoj kompaniji Technologies Aerospace. Za njega se tvrdi da je snimio više od pedeset fotografija singapurske zračne baze, koju koriste američki vojni zrakoplovi. Isto tako, kaže se da je on prikupljao informacije o zrakoplovima i kretanju osoblja baze.

Za skupinu Jemaah Islamiah se kaže da je dio mreže koja ima ćelije u Maleziji, Indoneziji i Singapuru. Vlasti kažu da su se, u rujnu i listopadu, dvojica stranaca, sada u pritvoru, pridružila singapurskoj ćeliji. Za jednoga se kaže da izrađuje bombe, te da je pripadnik muslimanske pobunjeničke organizacije iz Filipina, Islamske oslobodilačke fronte Moro. Drugi je operativac al-Qaide.

Ta su dvojica terorista, kako se tvrdi, svojim singapurskim suradnicima rekli da posjeduju četiri tone amonijevog nitrata u Maleziji i da žele kupiti još sedamnaest tona kako bi opremili kamione-bombe. Osmorica od trinaest osumnjičenih terorista, zatvorenih u Singapuru, uključujući i vođu skupine Ibrahima Maidena, navodno su prošli obuku u Afganistanu, u logorima al-Qaide. Istražitelji su otkrili i druge dokaze povezanosti al-Qaide s planiranim napadima u Singapuru. Među njima su i izmijenjene putovnice, te krivotvoreni žigovi o prelasku državnih granica.

Kao što pokazuje urota u Singapuru, al-Qaida i druge terorističke organizacije koje su s njom povezane, smrtonosna su prijetnja Aziji i čitavom svijetu. No, učinkovitom međunarodnom suradnjom, njih se može i hoće pobjediti!

XS
SM
MD
LG