Linkovi

Zimske olimpijske igre (19/1/02) - 2002-01-18


U normalnim okolnostima, najveće brige organizatora zimskih Olimpijskih igara su - kakvo će biti vrijeme te hoće li biti snijega? Međutim, tako neće biti ove godine, na olimpijskom natjecanju u Salt Lake Cityu, u saveznoj državi Utah. Ovaj put, olimpijske će igre biti i glavni ispit Sjedinjenih Država, na kojem će se vidjeti jesu li sposobne zaštititi natjecatelje i više od milijun posjetitelja od prijetnji međunarodnog terorizma.

Vlada Sjedinjenih Država u sigurnosnim pitanjima surađuje s organizacionim odborom Olimpijskih igara. Tom Ridge, direktor nedavno osnovanog Ureda za domovinsku sigurnost, izjavio je da je vlada učinila “sve što je - ljudski i tehnološki gledano - moguće kako bi se pripremila za terorističke prijetnje, spriječila ih, otkrila, te na njih – ako do takvih malo vjerojatnih događaja dođe – prikladno odgovorila.”

Mjere sigurnosti u Salt Lake Cityju bit će opsežnije i bolje koordinirane nego na bilo kojim olimpijskim igrama u prošlosti. Sjedinjene Države su naučile pouke iz terorističkih napada na olimpijskim igrama u Munchenu, 1972, te u Atlanti, 1996. godine. Primjerice, osnovana je posebna radna grupa koja će analizirati obavještajne podatke i istražiti sve potencijalne prijetnje sigurnosti. Također, mjere sigurnosti bit će u Salt Lake Cityu vrlo vidljive, kako bi se i na taj način spriječili potencijalni teroristički napadi.

Opsežno preispitivanje mjera sigurnosti za ovogodišnje olimpijske igre provedeno je i nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, od 11. rujna. Na sigurnosne mjere bit će potrošeno više od 300 milijuna dolara. Na skijaškim će terenima patrolirati snajperisti na skijama. Iznad olimpijskih terena bit će proglašena zona zabrane leta, koju će kontrolirati ratno zrakoplovstvo. Na ulazima u pojedine objekte bit će postavljeni najmoderniji elektronski uređaji, koji će identificirati isprave športaša i olimpijskih dužnosnika, koji će time moći ući u prostorije zabranjene za širu javnost.

Posjetitelji Zimskih olimpijskih igara imaju pravo biti sigurni i osjećati se sigurnima. Kao što je rekao Tom Ridge, čelnik Ureda za domovinsku sigurnost: “Razmotrili smo čitav niz potencijalnih prijetnji, spremni smo reagirati na svaku od njih.” Prema tome, neka Zimske olimpijske igre počnu!

XS
SM
MD
LG