Linkovi

Tko su osumnjičeni iz sarajevskog zatvora? (18/1/02) - 2002-01-18


Da li su najnoviji putnici za američku bazu na Kubi teroristi odgovorit će istraga, Amerikanci tvrde da imaju dovoljno dokaza za potvrdu sumnji. Neke detalje o šestorici Arapa osumnjičenih za terorizam i izručenih Amerikancima u petak u Sarajevu obradila je naša suradnica Lada Stipić – Niseteo.

Nove informacije u petorici građana Alžira i jednom Jemena, izručenih američkim vlastima u petak u Sarajevu, osumnjičenim za veze s teroristima, dobila sam na nekoliko adresa širom Europe.

Negdje su, kao večeras u NATO savezu, mogli samo potvrditi da znadu za slučaj, a iz zapovjedništva američkih snaga u Njemačkoj također su dali sličnu izjavu, sve uz napomenu da su rečene osobe na listi osumnjičenih terorista i da za to postoji dovoljno dokaza. Navedeno mi je nadalje da će osumnjičeni završiti na Kubi, u američkoj bazi Guantanamo Bay.

Priču možemo sastaviti od šturih izvještaja svjetskih agencija i nešto opširnijih informacija lokalnih izvora. Izvjesno je da je lokalni sud oslobodio šestoricu radi manjka dokaza. Oni su se iza rešetaka našli krajem rujna, kada je SFOR u suradnji s bosanskom policijom dobro pročešljao redove preostalih islamskih boraca.

Na teren Bosne i Hercegovine oni su stizali kako su se razgarale borbe, nakon Daytona većina ih je otišla, neki na nova ratišta, u Afganistan, dio ih je rastjeran akcijama bosanskih snaga sigurnosti, dio je osnovao obitelji, a neki su, poput osobe kojoj se jedinoj za javnost navode dokazane veze s pripadnicima bin Ladenovog kruga, Jemenca Bensayaha Belkacema, radili u humanitarnim organizacijama.

Humanitarne su organizacije nakon 11. rujna zainteresirale istražitelje jer se ispostavilo da je njihov dobrotvorni rad u nekoliko slučajeva služio samo kao paravan prikupljanju pomoći terorističkim organizacijama.

Bensayah Belkacem je detektiran baš u jednoj SFOR-ovoj raciji.

SFOR i NATO su na velika zvona razglasili uspjeh operacije u Bosni i Hercegovini navodeći da je spriječen, između ostaloga, i planirani samoubilački napad na američku bazu Eagle, i to ukradenim sportskim avionom, ali bez izravne veze s idejama koje su vodile tragediji u New Yorku i Washingtonu.

Jedina osoba za koju su izvori tvrdili da su mu potvrđene veze s bin Ladenovim pristalicama jeste Jemenac, dok su Alžirci još uvijek nepoznati javnosti. Svi su osumnjičeni sve do nedavno, poput većine stranih boraca u Bosni, posjedovali bosanske putovnice koje su im oduzete prilikom hapšenja.

XS
SM
MD
LG