Linkovi

BiH predala šest osoba osumnjičenih za terorizam (18/1/02) - 2002-01-18


Vlasti u Bosni i Hercegovini predale su američkim vojnim dužnosnicima šest Arapa, za koje se sumnja da su povezani s terorističkom mrežom Osame bin Ladena.

Do predaje je došlo jutros, bez obzira na prosvjede pred zatvorom u Sarajevu - gdje su šestorica bila zatvorena od listopada.

Odvjetnik izručenih osoba izjavio je da očekuje da će oni biti poslani u američku mornaričku bazu Guantanamo, na Kubi, gdje se već nalazi više od stotinu bivših talibana i boraca al-Qaide, zarobljenih u Afganistanu.

Bosanskohercegovački sud odlučio je da se zatvorenici - pet Alžiraca i jedan državljanin Jemena - puste na slobodu jučer, zbog nedostatka dokaza o njihovoj umješanosti u planiranju i izvođenju terorističkih akcija. Nakon toga, predani su američkim dužnosnicima. Petorica osumnjičenih su do studenog bili državljani Bosne i Hercegovine.

Šestoricu je u listopadu uhitila bosankohercegovačka policija, nakon što je američka vlada izrazila uvjerenja da su planirali napade na američke i britanske ciljeve u BiH. Ovo je otkriće dovelo do kratkog zatvaranja američkog i britanskog veleposlanstva u Sarajevu.

Jemenac Bensayah Belkacem, ključni osumnjičenik, bio je povezan s jednim od glavnih operativaca al-Qaide, te je s Afganistanom, putem mobitela, komunicirao više puta, u listopadu i studenom.

XS
SM
MD
LG