Linkovi

Čuveni forenzičar dr. Henry Lee u Zagrebu predstavio svoju knjigu (18/1/02) - 2002-01-18


Cuveni svjetski forenzicar dr. Henry Lee sinoc je u Zagrebu predstavio svoju knjigu "Povratak na mjesto zlocina". Knjiga obradjuje sedam najpoznatijih slucajeva u SAD od 20-ih godina proslog stoljeca do O.J . Simpsona.

"Policajcima, sucima, tuziteljima i forenzicarima zajednicki je cilj potraga za istinom. Javnost trazi cinjenice i istinu", izjavio je dr Henry Lee predstavljajuci u hotelu "Opera" hrvatsko izdanje svoje knjige, americkog bestellera "Povratak na mjesto zlocina". Jednog od najzanimljivijih i najupucenijih medjunarodnih eksperata u suvremenim kriminalistickim istragama u Zagrebu su jucer primili ministar unutarnjih poslova Sime Lucin i ravnatelj policije Ranko Ostojic. Policijskim sluzbenicima i kriminalistickim vjestacima danas ce odrzati drugo predavanje o osnovama forenzicke znanosti u kriminalistici i koristenju moderne tehnologije u otkrivanju tragova zlocina.

Dr Lee u svojoj je karijeri pomogao u rasvjetljavanju oko osam tisuca zlocina. Svjedocio je u brojim sudskim procesima medju kojima je najpoznatiji slucaj O.J. Simpsona cija je obrana koristila njegove savjetnicke usluge. Bio je kljucni savjetnik u ponovnim istragama nerijesenih slucajeva kao sto su afera Sacco-Vanzetti, slucaj JonBenet Ramsey, ubojstva predsjednika Johna F. Kennedyja i misteriozna smrt Vincenta Fostera, prijatelja predsjednika Billa Clintona. U "Povratku na mjesto zlocina", uz te, obradio je i slucajeve O.J. Simpsona, Sama Sheparda i otmicu i ubojstvo sina Charlesa Lindbergha.

"Tih su sedam slucajeva strasna lekcija, ali istovremeno i velika nada. Za mene osobno postali su misija. Mnogi misle da je povijest proslost kojom se ne treba opterecivati. Iz povijesti mozemo puno toga nauciti, mozemo nauciti kako ne ponavljati greske iz proslosti," kazao je Lee.

Najpoznatiji svjetski forenzicar vjeruje da ce razvoj modernih tehnologija u buducnosti otkriti ubojicu americkog predsjednika Kennedyja. U svojoj knjizi tvrdi da bi se, da je 1963, postajala DNA analiza vrlo brzo otkrilo koliko je hitaca 22. studenog u Dallasu ispaljeno prema predsjedniku. Problematizira nekoliko pitanja vezanih uz taj slucaj, povrsnu policijsku istragu, nalaze Warrenove komisije i nestanak materijalnih dokaza, mozga americkog predsjednika i ispaljenog metka. "Da je sacuvan metak danas bi lako utvrdili da li je DNA na njemu predsjednikov ili guvernera Connallyja", kazao je Lee.

Dr Henry Lee trenutno radi kao profesor za forenzicke znanosti na Sveucilistu New Heaven i glavni je Emeritus Odjela znanstvenih sluzbi savezne drzave Connecticut. U Zagrebu je najavio cvrscu suradnju MUP-a i drzavne policije Connecticuta, te pomoc njegovog Instituta za forenzicne znanosti u New Heavenu na nerijesenim hrvatskim slucajevima. Dr Henry Lee u Hrvatskoj je prvi put boravio 1993. kada je pomagao pri identifikaciji zrtava iz masovnih grobnica.

XS
SM
MD
LG