Linkovi

Veliko priznanje hrvatskoj diplomaciji (17/1/02) - 2002-01-17


Hrvatski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Ivan Šimonović prije nekoliko dana izabran je za predsjednika jednog od pet najznačajnijih vijeća svjetske organizacije. Taj je izbor i veliko osobno priznanje, koje u diplomatskim krugovima uživa gospodin Šimonović, ali, istodobno i priznanje hrvatskoj vanjskoj politici koja će, od sada, zasigurno biti još prepoznatljivija u međunarodnim odnosima.

GA: Gospodine Šimonoviću, Vi ste izabrani aklamacijom za predsjednika Ekonomskog i socijalnog vijeća pri UN-u, a to je Vijeće jedno od glavnih tijela svjetske organizacije. Čestitamo. No, to je i velika obveza, osobito sada kada Hrvatska obilježava desetu obljetnicu međunarodnog priznanja.

IŠ: To je veliko priznanje, ne samo meni osobno, nego i hrvatskoj diplomaciji i Hrvatskoj uopće. Potpuno ste u pravu, pogotovo, ako se sjetimo kako je sve izgledalo prije deset godina i u čemu se sastojala naša suradnja s UN-om i što je ova prilika za nas danas. Vidi se koliko se toga promijenilo. Prije deset godina, UN je dolazio u mirovnu operaciju na područje Hrvatske, da bi spašavao ljudske živote u razrušenoj i dijelom okupiranoj zemlji.

Danas, pak, Hrvatska predstavlja jedan od čimbenika koji doprinose međunarodnom miru, sigurnosti i gospodarskom razvoju. Naravno, ovo je za nas velika prilika, ali i izazov. Vjerujem, međutim, da je hrvatska diplomacija zrela za takve izazove i da ćemo, nakon godinu dana, moći govoriti o pozitivnoj bilanci, o tome da je predsjedanje ECOSOC-om doprinijelo međunarodnom ugledu Hrvatske.

GA: Da aktualiziramo Vašu nazočnost na mjestu čelnika ECOSOC-a i međunarodnom kampanjom protiv terorizma. Koliko rad Vijeća može utjecati na borbu protiv terorizma i pomoć zemljama koje su u sukobu.

IŠ: Veza svakako postoji. S jedne strane, tragični događaji od 11. rujna pokazali su kako je cijela naša civilizacija krhka i kako samo zajedničkim naporima možemo braniti njezine tekovine. Međutim, nije dovoljna međunarodna solidarnost samo u progonu terorista. Potrebna je međunarodna solidarnost u borbi da se otklone izvori iz kojih terorizam buja i hrani se. U to spada i poboljšanje gospodarskog i socijalnog položaja svih država svijeta i u tome ECOSOC ima veliku ulogu. Dakle, uloga ECOSOC-a bila bi da pokušava eliminirati one uzroke koji dovode do terorizma, ali i do drugih oblika sukoba, te isto tako, da se sustavno bavi izgradnjom mira i ljudskih prava i kroz sudjelovanje u mirovnim operacijama na terenu.

XS
SM
MD
LG