Linkovi

NYT: Enron četiri godine nije državi platio porez na dohodak (17/1/02) - 2002-01-17


Pogled na jutrošnje novine mnoge Amerikance neće obradovati. Los Angeles Times ih, naime, izvješćuje da Savezna porezna služba namjerava ponovno uvesti drakonska preispitivanja poreznih prijava, kako bi se obračunala s onima koji varaju u plaćanju poreza.

U listopadu, piše LA Times, 49 tisuća nasumice odabranih poreznih obveznika naći će se pod lupom auditora. Posljednji puta kada je porezna služba iskazala nakanu da preispita velik broj poreznih prijava, sredinom devedesetih, našla se pod lavinom kritika. Čak je i Kongres proglasio metode poreznika "inkvizicijskim". Ovoga puta, međutim, metode neće biti tako neugodne kako su bile ranije - najveći dio kontrola provest će se kompjuterski, a tek će nekoliko tisuća poreznih obveznika morati licem u lice s auditorom objasniti sve porezne olakšice koje su naveli u prijavi.

Sa stranica New York Timesa - opet porezi, točnije utaja poreza, ali ovoga puta riječ je o Enronu. Ova ogromna kompanija izbjegla je plaćanje poreza na dohodak u četiri od posljednih pet godina, piše Times. Kako? Tako što je osnovala čak 900 podružnica izvan zemlje, u "poreznim utočištima" poput recimo, Kajmanskih Otoka, Bermuda, te Mauricijusa. Enron doduše nije usamljen u takvima poduhvatima, jer priličan broj velikih kompanija pokušava uteći poreznicima pomoću "off-shore" kompanija. Razlika, međutim, leži u broju - nasuprot Enronovih 900, Exxon Mobil ih ima šest, a Chevron samo tri. Dakle, Enron je Sjedinjenim Državama platio porez samo jednom od 1996. godine, dok mu je američka vlada istodobno platila stotine milijuna dolara u refundacijama poreza!

I, na kraju, sa stranica Washington Posta, informacija da će međunarodni aerodrom Baltimore-Washington vjerojatno barem neko vrijeme biti najsigurnija zračna luka u Americi. Na tom će se aerodromu testirati sve nove metode kontrole putnika i prtljage i to počevši već od sutra! Za početak, bit će pregledana sva prtljaga, do posljednjeg kofera, a ne samo ona odabrana nasumično.

XS
SM
MD
LG