Linkovi

Kolaps Enrona može imati teške posljedice i po računovodstvenu tvrtku Anderson (17/1/02) - 2002-01-17


Kolaps teksaške energetske kompanije Enron može imati teške posljedice po računovodstvenu tvrtku Arthur Anderson iz Chicaga, koja je angažirana za pregled Enronovih poslovnih knjiga. Savezni istražitelji upravo rade na rasvjetljavanju Andersonove uloge u najvećem stečajnom postupku u američkoj povijesti.

Kada je krajem prošle godine došlo do naglog kolapsa houstonskog Enrona, mnogi koji su ulagali u dionice te firme ostali su s malo, ili gotovo bez novca na njihovim mirovinskim fondovima. Vladino Povjerenstvo za vrijednosne papire istražuje je su li Enronovi rukovodioci počinili ikakve prekršaje vezane s kolapsom? Vlada, isto tako, istražuje kakvu je ulogu u Enronovom slučaju imala knjigovodstvena tvrtka Arthur Anderson koja je objavila da su njezini kontrolori uništili neke dokumente vezane uz Enronov slučaj.

Senator Joe Lieberman, koji predvodi Odbor za nadzor funkcioniranja vlade i koji planira održati prvo senatsko saslušanje o slučaju Enron 24. siječnja, iznio je svoja razmišljanja o tome je li u cijelom slučaju bilo pravnih opstrukcija. "Nije na meni da u ovom trenutku, kada nemam dovoljno podataka, donosim sud o cijelom slučaju. Medjutim, ukoliko ovo pripćenje jest ono na što mi se čini jest, onda se plašim da će se ljudi iz firme Arthur Anderson naći na optužnici.

Bivši predsjednik Povjerenstva za vrijednosne papire i sadašnji profesor prava na čikaškom sveučilištu Northwestern, David Ruder, kaže da ukoliko je Anderson naredio da se papiri unište nakon što je počela istraga u slučaju Enron, onda se ta tvrtka može optužiti za kriminalne radnje. On očekuje da savezna istraga otkrije koliko su Andersonovi revizori poslovnih knjiga znali o naglom pogoršanju Enronovog poslovanja u prošloj godini. "Ono što je jako neugodno glede Andersona i Enrona jest to je li Enron krio neke stvari od Andersona ili, pak, Anderson nije bio dovoljno zainteresiran da sazna što se zaista dogadja?"

Andreson je, u medjuvremenu, otpustio glavnog revizora Enronovih poslovnih knjiga te je zamijenio upravu u svom uredu u Houstonu, u gradu u kojem se nalazi i Enronova direkcija. Iako je revizija Enronovih računa samo dio Andersonovog poslovanja, uloga firme u kolapsu Enrona može ugroziti ugled te tvrtke medju sadašnjim i budućim klijentima, što, opet, može rezultirati poslovnim gubicima. Jedan gradski zastupnik u Chicagu već poziva da se Andersonu zabrani dalje vodjenje gradskog računovodstva na razdoblje od tri godine, upravo zbog slučaja Enron. No, gradonačelnik Chicaga, Richard M.Daley, smatra da Andersonu ne bi trebalo braniti da posluje s gradskom upravom u budućnosti. "Ta tvrtka ima pet tisuća uposlenika i ja sam vrlo ponosan na ono što je u gradskom poslovanju učinio Arthur Anderson. Sada imamo drugačiju situaciju. No, reći im da mi ne trebamo njihovih pet tisuća djelatnika - to je zaista za žaljenje".

Kolaps Enrona ima velikog utjecaja na još jednu veliku firmu u Chicagu – Northern Trust Bank - koja je u prošloj godini otpisala više od 20 milijuna dolara u Enronovim zajmovima koje sada smatra nenaplativim. To je izazvalo pad profita te banke za 18 posto u posljednoj četvrtini u 2001. godine. Onda su ulagači te banke prodali svoje dionice, umanjujući time tržišnu vrijednost Northern Trust Bank za oko pola milijrade dolara.

XS
SM
MD
LG