Linkovi

Vraćaju se male radosti putovanja avionom (18/1/02) - 2002-01-17


Od jastučića ispod glave, pa do čipsa za grickanje, američki zračni prijevoznici vraćaju neke od malih luksuza koje su ukinuli nakon terorističkih napada od 11. rujna prošle godine.

Dijelom, mali luksuzi u avionskom prijevozu bili su ukinuti iz sigurnosnih razloga. Većinom, međutim, radilo se o hitnim mjerama štednje s ciljem smanjenja ogromnih gubitaka, nastalih zbog toga što se velik broj potencijalnih putnika predomislio od putovanja i ostao kod kuće. Osim čipsa i kikirikija, te jastučića i pokrivača, kao žrtve štednje nestali su filmovi i časopisi, a zatvoren je priličan broj aerodromskih klubova.

Sada, međutim, avioprijevoznici polako, ali sigurno, ne samo da vraćaju te nedavno ukinute male radosti letenje, nego dodaju i neke ukinute znatno ranije. Povrat putnika ipak je ključna stvar u oporavku zračnog prijevoza.

A, evo i nekih od tih malih luksuza koji se ponovno vraćaju na letove američkih zrakoplovnih kompanija. Rekosmo već, tu su jastučići i pokrivači – bitna stvar u zemlji u kojoj se s jedne strane zemlje do druge leti 6 sati, a do Havaja narednih šest. Vraćaju se i grickalice, posebice one koje su bile gotovo zaštitni znak određene kompanije. Primjerice, relativno mala kompanija JetBlue Airways osigurala si je ranije stalnu klijentelu velikim dijelom zahvaljujući posebnim čipsima, pečenim od rijetke vrste krumpira koji je plave boje. Kad su ukinuli Terra Blues čipse, da bi uštedili 36 centa po paketiću, izgubili su i svoje redovne mušterije. Naravno, plavi se čipsovi sada vraćaju i to na velika vrata.

Vraćaju se i obroci tijekom putovanja. Doduše, ne baš velikim koracima, ali najveći aviprijevoznici, poput Uniteda i Americana, odlučili su ponovno hraniti svoje putnike, naročito one u biznis klasi. "Sve se vrti oko konkurentnosti," priznao je glasnogovornik American Airlinesa.

Na najvećim američkim aerodromima, ponovno se otvaraju klubovi za putnike određenih kompanija. Svojedobno, ti su klubovi bili statusni simbol putnika koji lete prvom klasom – sada, pak, i biznis klasa ulazi u komfornije čekaonice.

Neke promjene, uvedene jesenas, ipak će ostati stalne – iz sigurnosnih razloga. Recimo, mnogi su avioprijevoznici uklonili male paketiće umjetnog sladila i šlaga u prahu kada je izbila panika s bedrenicom. Umjesto njih, sada se, kao nekad davno, ponovno nude majušna pakiranja pravog mlijeka i zaslađivači u tabletama. Kad čovjek razmisli, definitivno je bolje ulijevati u kavu pravo mlijeko, nego neki bijeli prašak!

XS
SM
MD
LG