Linkovi

Hrvatska zabranila cestovni prijevoz nafte i naftnih derivata (16/1/02) - 2002-01-17


Od nocas je u Hrvatskoj na snazi uredba o zabrani cestovnog prijevoza nafte i naftnih derivata. Inozemne tvrtke koje naftu kroz Hrvatsku prevoze u susjedne drzave od danas ce morati koristititi naftovode, zeljeznicu, pomorske i rijecne puteve. Zbog ove odluke koju vlada obrazlaze potrebom ocuvanja okolisa i hrvatskim opredjeljenjem da bude turisticka zemlja, protestirale su Slovenija i BiH.

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula u Saboru je potvrdio da su 'susjedne drzave zatrazile dodatna obrazlozenja odluke'. "Ovog trenutka jos uvijek traje komunikacija izmedju diplomatskih predstavnistva RH i zemalja koje se osjecaju pogodjene ovom odlukom. Nasa diplomacija ce uciniti sve da dodatno pojasni koji su u stvari razlozi i motivi za ovu reakciju" - rekao je Picula.

Sarajevo i Ljubljana traze ponistenje odluke i tesko je vjerovati da ce ih dodatna objasnjenja uvjeriti u ispravnost poteza hrvatskih vlasti. Slovenija je prosvjednu notu poslala jos u ponedjeljak navecer smatrajuci da ovom mjerom Hrvatska krsi medjunarodne sporazume a u pitanje dovodi i dobrosusjedske odnose. Slovensko veleposlanstvo u Zagrebu najavilo je mogucnost prijavljivanja slucaja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji jer se Hrvatska kao clanica obavezala omoguciti prijevoz preko svog terorija po cestama najpogodnijim za medjunarodni tranzit. Hrvatska je, drze, prekrsila i bilateralni sporazum sa Slovenijom iz 1999. o liberalizaciji tranzitnog prometa.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH mjeru ocjenjuje udarom na bosansko-hercegovacke interese. Stajaliste je sluzbenog Sarajeva da se zabranom cestovnog prijevoza nafte uvodi "neopravdana diskriminacija i prikriveno ogranicenje medjunarodne trgovine". U diplomatskoj noti upucenoj Zagrebu propituju objasnjenje o potrebi zastite okolisa jer se, naglasavaju, ogranicenje ne odnosi na ostale opasne tvari kao sto su eksplozivi ili kemikalije, kao ni na naftu i naftne derivate proizvedene i kupljenje u Hrvatskoj ili za njene potrebe.

Odlukom su nezadovoljni i hrvatski cestovni prijevoznici koji strahuju od kontramjera koje bi mogle uvesti nezadovoljne susjedne drzave. Ministar unutarnjih poslova Sime Lucin, cije je ministarstvo donijelo odluku, kazao je danas da je ona ispolitizarana zbog "interesa pojedinih financijskih skupina". Prema podacima MUP u posljednje tri godine vise od 70 ekoloskih incidenata dogodilo se na cestama u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG