Linkovi

Podnesena žalba na presudu T. Blaškiću (15/1/02) - 2002-01-15


U haaški Tribunal za ratne zločine konačno je stigla dugo najavljivana žalba na prvostupanjsku presudu Tihomiru Blaškiću. Njegovi pravni zastupnici traže ili oslobađanje ili obnovu procesa pozivajući se na nove dokaze.

U haaški Tribunal za ratne zločine stigao je tekst žalbe odvjetničkog tima Tihomira Blaškića, potvrđeno je u Tribunalu. General HVO-a, optužen za planiranje i sudjelovanje u organiziranim zločinima nad muslimanskim stnovništvom središnje Bosne, osuđen je na 45 godina zatvora.

Žalba je dugačka čak 200 stranica. Blaškićevoj je obrani svojevremeno omogućeno produženje tužbenog roka za prvostupanjsku presudu sudskog Vijeća. Odvjetnici Nobilo i Heyman tužbu temelje na novootkrivenoj dokumentaciji iz arhiva nekih hrvatskih tajnih službi i Tuđmanovog predsjedničkog Ureda. Dokumenti su postali dostupni promjenom vlasti u Hrvatskoj.

Dio novih dokaza potječe iz arhiva glavnog štaba bosanske Armije. 60 stranica tužbe obrazlaže primjedbe Blaškićeve obrane na pogrešnu primjenu zakona prilikom procjene odgovornosti Blaškića u lancu odlučivanja, te na međunarodni karakter sukoba, koji je također osjetno utjecao na visinu kazne.

Kazna za zločine koji uključuju Blaškićevu vodeću ulogu u uništenju sela Stupni Do i masakru njegovih stanovnika primjerice je svega godinu kraća od kazne za genocid u Srebrenici odmjerene zapovjedniku Drinskog korpusa.

Ostatak žalbe bavi se novim činjenicama i okolnostima proizašlim iz pronađenih dokumenata. Obrana zahtijeva ili oslobađanje Blaškića ili poništavanje prvostupanjske presude i novo suđenje, dakle obnovu postupka.

Hrvatskim je medijima odvjetnik Anto Nobilo izjavio kako procjenjuje da će žalbeni postupak potrajati do konca godine.

Još jedna vijest iz Tribunala – u utorak je objavljena odluka sudskog Vijeća pod predsjedavanjem Wolfganga Schomburga da se spoji sudski proces trojici časnika vojske bosanskih Srba optuženih za genocid u Srebrenici. Suđenje pukovnicima Blagojeviću, Jokiću i Obrenoviću počelo bi u travnju.

XS
SM
MD
LG