Linkovi

Bush o Iranu i Afganistanu (15/1/02) - 2002-01-15


Predsjednik George Walker Bush upozorio je Iran da ne poduzima korake koja bi mogli destabilizirati prijelaznu afganistansku vladu. Upozorenje je izrečeno kao reakcija na izvješća da bi Iran mogao pružati utočište dijelu talibana i pripadnika al-Qaide koji bježe iz Afganistana.

Predsjednik Bush je rekao da se Sjedinjene države nadaju da “Iran neće dopustiti ubojicama iz al-Qaide da destabiliziraju privremenu Afganistansku vladu”. Predsjednik je izrazio nadu da Iran “neće dopustiti al-Qaidinim ubojicama da se skriju u toj zemlji. Mi se nadamo da će nam Iran izručiti one koji pokušaju pobjeći u tu zemlju.”

Gospodin Bush je rekao da bi Sjedinjene države “voljele suradjivati s Irancima , kao i sa drugim mu susjednim zemljama, na stabilizaciji afganistanske prijelazne vlade. On je dodao da ako Iranci “na bilo koji način” pokušaju destabilizirati afganistansku vladu, Sjedinjene države će “se s njima pozabaviti, najprije diplomatskim putem. Mi bismo takodjer jako voljeli “, dodao je predsjednik Bush, da Iranci budu, “aktivni sudionici u stabilnom Afganistanu. Usput rečeno, to je za njihovo dobro, da Afganistan bude stabilan”.

Sjedinjene države su takodjer zabrinute glede iranske podrške teroristima u drugim dijelovima svijeta, posebice na srednjem istoku. Sjedinjene države su godinama karakterizirale Iran kao zemlju koja najaktivnije potpomaže medjunarodne teroriste. Početkom ovog mjeseca, State Department je istaknuo da Iran i dalje pruža podršku terorističkim grupama Libanonskog Hezbolaha, Hamasa Palestinskog islamskog Jihada te Narodnog fronta za oslobodjenje Palestince - Glavne komande, u novcu, pružanjem utočišta, obuke i naoružanja.

Izrael je nedavno zaplijenio brod koji je plovio prema palestinskim teritorijima natovaren s 50 tona oružja, medju kojim je bilo eksploziva, minobacača, i raketa tipa “kaćuša”. Takvo naoružanje su koristili palestinski teroristi za napade na izraelske civile sa smrtonosnim posljedicama. Kako je to rekao glasnogovornik američkog državnog tajništva Richard Boucher, postoji “vjerodostojna informacija koja ukazuje na to da je oružje iranskog podrijetla”.

U ratu protiv terorizma, kako je to jasno rekao predsjednik Bush, “ili ste s nama ili ste protiv nas. A bilo koja zemlja koja ometa naše akcije na iskorijenjivanju terorizma biti će za to odgovorna, na ovaj ili onaj način.”

XS
SM
MD
LG