Linkovi

Američke žrtve (16/1/02) - 2002-01-15


Teroristički napadi na Sjedinjene države, koji su se dogodili 11. rujna, doveli su do smrti više od tri tisuće nevinih ljudi. Uslijedila je vrlo brza reakcija anti-terorističke koalicije, predvodjene Sjedinjenim državama.

Afganistan više ne predstavlja sigurno utočište za Osamu bin-Ladena i njegove teroriste. Talibanski režim je uništen. Afganistan sada vodi prijelazna vlada s Hamidom Kharzaijem na čelu. A u tijeku je i uništavanje globalne terorističke mreže.

Medjutim, nedavna smrt sedam američkih marinaca - kada se njihov zrakoplov srušio u Pakistanu - te pogibija jednog američkog specijalca u borbama u Afganistanu, podsjetnik je da je rat protiv terorizma težak i opasan. U tom ratu Sjedinjene države nemaju drugog izbora nego da se bore. To je rat u kojem je Amerika odlučna pobijediti.

Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush: “obrana slobode ... zahtjeva velike žrtve, a nema veće žrtve od gubitka života”. Predsjednik je također rekao: “vještina, odvažnost i hrabrost naših muškaraca i žena u uniformi sada je svima očevidna, .. a očevidni su i onima koji se pokušavaju skrivati u pećinama.” Sjedinjene države će pronaći terorističke mreže gdjegod one bile, i iščupati ih zajedno s korijenom.”

Afganistan je zemlja koja je upravo oslobodjena od opresije. To je poglavito istina kada se radi o ženama te zemlje, koje su dugo patile. Kako je to rekao predsjednik Bush “Nema veće radosti nego li vidjeti našu vojsku kako oslobadja žene, koje su živjele pod najopresivnijim režimom u povijesti čovječanstva. Ovo za što se borimo je plemenito i pravedno. U tome ćemo ustrajati, sve dok ne postignemo svoj cilj.”

“Najbolji način osiguranja američke budućnosti”, rekao je predsjednik Bush, “je izvodjenje terorista pred lice pravde. Onima koji misle da ih mogu sakriti, poručujemo da su i oni krivi baš kao i ubojice, ukoliko misle da ih mogu sakriti, pružiti im pomoć i utjehu.

Amerika žali zbog smrti onih koji su dali svoj život u ratu protiv terorizma. Medjutim, kako je to rekao predsjednik Bush “Mi se ne zavaravamo, odredili smo svoj cilj, a to je pobjeda”.

XS
SM
MD
LG