Linkovi

Buchanan: Hrvatska postigla znatan napredak od stjecanja neovisnosti (15/1/02) - 2002-01-15


“Ponosan sam na podršku koju sam pružao Hrvatima u vrijeme opsade Dubrovnika” - poručio je u povodu desete obljetnice međunarodnog priznanja Repubike Hrvatske bivši predsjednički kandidat Sjedinjenih Država i publicist Patrick Buchanan. Prije deset godina u oštrim je novinskim komentarima zahtjevao vojnu zaštitu Hrvatske, a danas - naglašava da je bio u pravu.

U vrijeme opsade Dubrovnika prije jednog desetljeća, američki publicist – koji je kasnije bio i predsjednički kandidat - Pat Buchanan tražio je da se granatiranje grada zaustavi vojnom intervencijom. Da se u početnim fazama razbuktavanja krize stalo na put napadačima – nesreća se mogla izbjeći, kaže gospodin Buchanan.

“Da se ranije nekako interveniralo kako bi se spriječilo granatiranje Dubrovnika, sigurno bi se spasili i životi i grad, jer bi intervencija zasiguro dovela do prekida bombardiranja. Uvjeren sam da je moje zalaganje bilo ispravno, kao što su i Hrvati imali pravo tražiti neovisnost od Jugoslavije. Njihova je želja bila pravedna i ja sam ih podržavao,” kazao nam je.

Upitan da ocijeni demokratska postignuća Hrvatske u zadnjih deset godina, gospodin je Buchanan rekao da je od stjecanja neovisnosti do danas postignut veliku napredak. U pitanju je zemlja koja je zaslužila da bude neovisna i slobodna, a Hrvati su poseban i jedinstven balkanski narod – kaže Pat Buchanan.

“Mislim da su postigli ogroman napredak u tim godinama. Dobro je što su Sjedinjene Države priznale Hrvatsku. Uvjeren sam da će hrvatski narod postizati sve veće i veće uspjehe u budućnosti. Hrvatska je s punim pravom i opravdano članica medjunarodne zajednice država. Ona stalno bilježi veliki napredak i nadam se da će Sjedinjene Države – kao i do sada – biti uz Hrvatsku,” rekao je.

Upitali smo Pat Buchanana - kako tumači raspad Jugoslavije, Sovjetskog Saveza i Čehoslovačke prije deset godina, te radi li se tu o neizbježnom političkom procesu koji će biti nastavljen. On tvrdi da se radilo u velikoj mjeri o umjetnim državnim tvorevinama koje nisu ni mogle opstati kao jedinstvene: u slučaju Jugoslavije, radilo se – kako je rekao – o zbiru naroda, Srba, Hrvata, bosanskih Muslimana, Albanaca, Slovenaca, Makedonaca i Crnogoraca.

“Radi se procesu koji ćemo sve više vidjati – procesu izdvajanja manjih nacija iz većih zemalja. Škotska se, recimo, kreće ka neovisnosti. Pokret za neovisnost postoji u španjolskoj pokrajini Baskiji, zatim na Korzici, te sjevernoj Italiji,” kaže on.

U Europskoj uniji – koju Pat Buchanan naziva “socijalističkom superdržavom” – bit će sve više slučajeva osamostaljivanja. I dok se ta superdržava bude razvijala gušeći sadašnje nacionalne države u Europi, usporedo s tim će jačati manje nacije – unutar nacionalnih država – koje će zahtjevati neovisnost i vlastitu suverenost. Iznoseći ovu tvrdnju, gospodin je Buchanan izrazio nadu da će Sjedinjene Države podržati sve nove zahtjeve za neovisnošću u Europi.

XS
SM
MD
LG