Linkovi

Iranski iskorak u afganistanski vakuum (14/1/02) - 2002-01-14


Predsjednik Bush uputio je oštro upozorenje Iranu da ne pokuša oslabiti prijelaznu vladu Afganistana eventualnim pošiljkama oružja lokalnim zaraćenim skupinama ili pak skrivanjem boraca iz redova al-Qaide. Iran, sa svoje strane, poručuje da su takve optužbe neosnovane. O iransko-afganistanskoj vezi izvješćuje Ed Warner. Američke specijalne postrojbe izvjestile su da su vidjeli Irance kako naoružavaju, podmićuju ili pak prijete lokalnim plemenskim vođama preko granice s Afganistanom. Oni također tvrde da Iran pruža utočište borcima al-Qaide koji bježe iz Afganistana.

Kao odgovor na to, predsjednik Bush je poručio Iranu da treba prestati s takvim akitivnostima ili će se morati sučeliti s posljedicama, koje će "najprije" – rekao je predsjednik Bush – "biti diplomatske prirode.”

Ahady: Ništa novo

"U svemu ovome nema ništa novog” – kaže Anwar Ahady, profesor političkih znanosti na koledžu Providence. Naime, strane se sile već godinama miješaju u afganistanske prilike, a Iran je ovdje samo najnoviji primjer.

Unatoč tome, smatra profesor Ahady, takvo ponašanje je potrebno zaustaviti. "Zaista bi bilo štetno za političku stabilnost Afganistana ukoliko Iran bude razvijao odnose s raznim naoružanim skupinama, s guvernerima ili političkim skupinama, a da nema odnose na državnoj razini s Afganistanom. Razumljiva mi je zabrinutost međunarodne zajednice i Sjedinjenih Država.

Razočarani Ismail Khan

Larry Goodson, profesor međunarodnih studija na koledžu Bentley te autor knjige Beskrajni afganistanski rat ističe da Iran ima duboke veze sa zapadnim Afganistanom. Najveći grad u tom području, Herat, ima i afganistanska i perzijska obilježja, a njegovi stanovnici dijele zajedničku kulturu s Iranom. Poznat je bijeg zapovjednika snaga te provincije, Ismaila Khana, iz talebanskog zatvora te njegovo sklanjanje u Iran. Zauzvrat, on je Iran nazvao “idealnom islamskom zemljom”.

Profesor Goodman ističe da je Ismail Khan dobar vođa, koji Heratom upravlja čvrstom no blagonaklonom rukom, prosvijećeni ratni vođa koji pruža primjer drugima. S bonnskog sastanka, on je izišao razočaran činjenicom da je dobio samo jedno ministarstvo u prijelaznoj vladi, iako kontrolira pet pokrajina. "Naravno da je rekao: 'OK, zaboravi na Kabul. Ja ću svoju bazu učvršćivati ovdje, u Heratu i okolnim provincijama. Ukoliko ne dobijem dovoljnu podršku od vlade u Kabulu, tada ću se obratiti drugima.' A tko su ti drugi? Pa, to je Iran."

Iran se, naravno, s time slaže – kaže profesor Goodman i dodaje: Jer, jedan lojalan saveznik olakšat će infiltraciju zapadnog Afganistana. "Za Iran, to je najvažnije mjesto u Afganstanu i Iran je zakoračio - baš kao što su to učinile i druge regionalne sile - u afganistanski vakum koji i dalje traje. Mi nismo spremni umiješati se i spriječiti postojanje tog vakuma."

Goodson: Zaštita pred Iranom - aktivna i snažna obnova zemlje

No, tek pusto prigovaranje zbog iranskog – ili bilo čijeg drugog – miješanja neće biti dovoljno, upozorava profesor Goodson. Kako bi se zauzdali ratni vodje i njihovi vanjski pomagači, potrebna je američka ili medjunarodna vojna snaga. Sam novac neće biti dovoljan da ih uvjeri, s obzirom da oni imaju i druge izvore – poput trgovine drogom.

Način na koji je moguće ujediniti Afganistan – smatra profesr Goodson jest zaputiti se putem aktivne i snažne obnove, počevši sa uništenim cestama. "Ukoliko obnovi cesta pristupimo jednako žestoko kao što smo pristupili napadu na talibane, bombardirajući ih, ukoliko zaista dodjemo s korpusom vojnih inženjera i činimo ono što je potrebno činiti s raznoraznim ratnim vodjama koji bi željeli usporiti taj proces ili otvorati vartu na naše graditelje – zamislite kako bi to izgledalo ostatku svijeta i što bi to učinilo za afganistanski narod.

Stara je izreka – podsjeća Larry Goodson da – ako Afganistancima date ceste, sve drugo će doći samo po sebi.

XS
SM
MD
LG