Linkovi

Predsjednik Bush se nakratko onesvijestio u Bijeloj kući (14/1/02) - 2002-01-14


Osobni liječnik američkog predsjednika je izjavio da se George Bush nakratko onesvijestio u rezidencijalnom dijelu Bijele kuće nakon što se počeo gušiti na komad hrane. Dr. Richard Tubb, pukovnik američkog zrakoplovstva, izjavio je da se predsjednik brzo oporavio, a pregled neposredno obavljen nakon toga, ukazuje na to da je presjednik dobro. "Gospodin Bush se onesvijestio zbog toga što mu se privremeno usporio rad srca, do čega je došlo nakon što je progutao perec koji mu je zapeo u grlu".

Do ovog incidenta je došlo sinoć dok je predsjednik sam u sobi gledao na televiziji utakmicu američkog nogometa između Baltimorea i Miamia. Njegova supruga Laura Bush nalazila se u susjednoj sobi odakle je vodila telefonski razgovor. Dr. Tubbs je rekao kako predsjednik vjeruje da je bio u nesvijesti samo nekoliko sekundi, jer kad se osvijestio, njegova dva psa sjedila su u istom položaju gdje su bila kad je izgubio svijest.

Iz Bijele kuće su priopćili da je predsjednik tom prilikom pao s kauča i ogrebao obraz i donju usnu. Incident se dogodio u 17 i 35 po istočnoameričkom vreemnu, a predsjednik je nazvao medicinsku sestru na dužnosti nakon pet minuta. Dr. Tubb bio je pozvan osam minuta nakon toga. Predsjednikov liječnik je izjavio da je predsjednik bez pomoći otišao do dizala i otišao u liječničku ordinaciju koja se nalazi na prvom katu Bijele kuće, gdje je temeljito pregledan.

Predsjednik je također bio prikopčan na monitor srca. "Krvni tlak i puls bili su normalni" - izjavio je dr. Tubbs. Američki predsjednik ima sporiji puls od normalnog, što liječnici pripisuju njegovom strogom režimu tjelovježbe. No dr. Tubbs kaže da je to pridonijelo mogućnosti da se onesvijesti, kad je perec stimulirao jedan živac zaustavivši se u njegovom grlu. Predsjednik se inače tijekom vikenda žalio da se ne osjeća najbolje, rekavši da ga možda hvata prehlada. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleicher je izjavio kako predsjednik namjerava za danas (ponedjeljak)zadržati redoviti raspored, u što je uključen i put na američki Srednji zapad.

XS
SM
MD
LG