Linkovi

Hoće li slučaj Enron ugroziti imidž administracije predsjednika Busha? (14/1/02) - 2002-01-14


“Christian Science Monitor” piše da bi kontroverza oko Enrona mogla ugroziti imidž predsjednikove Republikanske stranke. Prema pisanju ovog bostonskog dnevnika, intenziviranje istraga o vezama između Bijele kuće i Enrona moglo bi pojačati već postojeću percepciju američke javnosti da je administracija previše naklonjena velikim korporacijama na uštrb “običnog čovjeka”, te da je Republikanska stranka samo eksluzivni klub za bogataše.

Los Angeles Times bavi se budućnošću air marshalla, naoružanih čuvara, koji su nakon napada od 11. rujna trebali biti uvedeni na letove američkih avio-kompanija. Kako piše losanđeleski dnevnik, iako se planira što brže angažiranje gotovo 2.000 takvih čuvara, mali su izgledi da će u doglednoj budućnosti većina letova biti zaštićena. Naime, trebalo bi barem 120 tisuća naoružanih čuvara da bi se dnevno zaštitilo preko 30 tisuća domaćih letova. Takav bi program mogao koštati i više od deset milijardi dolara godišnje. Ipak, trenutno se za poslove zračnih čuvara natječu tisuće kandidata. Stoga “Los Angeles Times” donosi i preduvjete za dobivanje takvog posla – kandidat ne smije biti stariji od 40 godina, mora proći kroz iscrpnu istragu i opsežnu obuku i – biti izvrstan strijelac za slučaj da u zrakoplovu treba otvoriti vatru.

Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” donosi lošu vijest za američke pušače – brojne američke savezne države razmatraju mogućnost “krpanja rupa” u svojim proračunima – povećanjem poreza na cigarete. Ti porezi su i ranije bili prilično visoki – savezna država Washington svaku kutiju oporezuje s jednim dolarom i 40 centi, a New York – s dolarom i 11 centi. Daljnje povećanje poreza prilično je popularna mjera, jer ga neće plaćati nepušači, odnosno, nekih 75 posto stanovništva.

XS
SM
MD
LG