Linkovi

Slučaj Enron: Predviđa se sukob između Kongresa i Bijele kuće (14/1/02) - 2002-01-14


Zbivanja oko Enrona vrlo pažljivo prate američki mediji, jer je riječ o najvećem bankrotu neke korporacije u američkoj povijesti. Istrage vezane uz ovu kompaniju najvjerojatnije će dovesti i do sukoba između Bijele kuće i Kongresa.

Glavni direktor Enrona davao je donacije predsjedniku Bushu za njegove predizborne kampanje - i guvernersku i predsjedničku. Tako se sada postavlja pitanje – je li gospodin Lay, kada je zvao dva ministra u administraciji predsjednika Busha u jesen, dok je Enron već bio u velikim financijskim neprilikama, tražio pomoć vlade? Ministar financija Paul O'Neill, kao što smo čuli - rekao je 'ne'.

"Nazvao me da mi kaže kako su već duboko u pregovorima s Dynergyem, drugom energetskom kompanijom, te da je od ključne važnosti za postizanje sporazuma da kompanija održi svoj kreditni rejting. U tom mi je pozivu samo dao informaciju, nije ništa tražio," rekao je.

Ovo je gospodin O'Neill izjavio za televizijsku mrežu ABC. Demokratski članovi Senata spremaju se održati saslušanja o kolapsu Enrona. Izgleda da su članovi uprave kompanije, uključujući i Kennetha Laya, možda znali da je Enron u neprilici, no o tome nisu obavijestili uposlenike i dioničare. Otkrilo se da su gospodin Lay i dvadeset i osam drugih članova uprave ove kompanije prodali u razdoblju između 1999. i srpnja prošle godine dionice Enrona u vrijednosti od preko milijarde dolara. U kolovozu je Kenneth Lay poslao e-mail poruku uposlenicima u kojoj je rekao da je kompanija u odličnom financijskom stanju. Krajem prošle godine, 2. prosinca, Enron se prijavio za bankrot. Uposlenicima i dioničarima - čije su dionice dostizale cijenu od osamdeset i tri dolara – sada su ostale dionice čija je vrijednost samo oko sedamdeset centi.

Na televizijskoj mreži ABC o istoj je temi govorio i senator Carl Levin iz savezne države Michigan, koji se nalazi na čelu jednog senatskog pododbora koji će se baviti slučajem Enron. On smatra da je ova korporacija, nazivajući dužnosnike administracije predsjednika Busha, tražila pomoć.

"Mislim da Ken Lay i drugi predstavnici Enrona govore neistinu, kada to opovrgavaju i kada opovrgavaju da su tražili bilo što. To je isto toliko lažno kao i njihova financijska izvješća," kaže on.

Senator Levin, međutim, ističe kako prihvaća izjavu ministra financija O'Neilla u kojoj je rekao da ništa nije učinjeno u odnosu na takve zahtjeve.

XS
SM
MD
LG