Linkovi

Napadi od 11. rujna koštat će Sjedinjene Države gotovo dva milijuna radnih mjesta (13/1/02) - 2002-01-13


”New York Times” piše da će napadi od 11. rujna, prema procjenama, Sjedinjene Države do kraja godine koštati više od milijun i 800 tisuća radnih mjesta. Prema podacima Milkenovog instituta u Santa Monici u Californiji, od toga će 760 tisuća radnih mjesta biti izgubljeno izravno zbog napada, a ostatak – zbog njihovih neizravnih posljedica. Najveći će gubitak – čak 20 posto radnih mjesta – osjetiti zračni prijevoz. Od gradova – najteže će biti pogođeni New York, Los Angeles, Chicago i – Las Vegas.

“Los Angeles Times” u opsežnom članku istražuje posljedice napada od 11. rujna na američki poslovni sektor. Kako piše “Times”, uz već poznate gubitke koje su pretrpjeli turizam i avio-promet, i druge grane gospodarstva osjetile su napade od 11. rujna – prije svega kroz sve jače naglašavanje mjera sigurnosti uposlenika, robe i svojih objekata. U bankarstvu je uvedena znatno stroža kontrola financijskih transakcija, koje su ranije bile znatno zaštićenije od oka vlade. Losanđeleski dnevnik također ističe je uvoz roba iz inozemstva nakon terorističkih napada postao znatno kompliciraniji, skuplji i sporiji.

Vraćamo se još jednom “New York Timesu”, koji također javlja da i gotovo četiri mjeseca nakon terorističkih napada, američka vlada javnost istavjla na raspolaganje stotine nekada tajnih dokumenata o biološkom oružju. Radi se o dokumentima sastavljenim između 1943. i 1969, kada su Sjedinjene Države radile na razvoju i gomilanju biološkog oružja. Iako je taj program u međuvremenu ukinut, vlada je sačuvala studije i obrasce za proizvodnju takvog oružja. Tako se danas, primjerice, za 15 dolara može kupiti “recept” iz 1957, za sušenje i mljevenje bioloških agensa, koji uključuje i plan za prolbnu tvornicu gdje bi se takvi agensi mogli proizvoditi.

XS
SM
MD
LG