Linkovi

Tek početak (13/1/02) - 2002-01-13


"Ja neću uzmaknuti, neću se odmarati, neću popustiti u borbi za slobodu i sigurnost za sve Amerikance." – to je obećanje predsjednik George W. Bush dao nakon terorističkih napada od 11. rujna na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. To obećanje znači da je za Sjedinjene države najveći prioritet iskorijenjivanje terorizma.

Rat, kojeg je u Afganistanu pokrenula medjunarodna koalicija predvodjena Sjedinjenim državama, protiv al-Qaide i njihovih talibanskih sponzora, samo je prvi korak. Prvi korak je, kako se jasno pokazuje, bio uspješan. Sjedinjene države se ponose time što su sudjelovale u uklanjanju totalitarnog režima i njegovih terorističkih suradnika iz Afganistana. Ponos Sjedinjenih država, prema riječima predsjednika Busha "sastoji se u tome što smo predvodili koaliciju koja je oslobodila žene i djecu, te koja je svrgnula s vlasti vladu toliko represivnu da je nama, koji živimo u Americi to teško i shvatiti."

"Ponosim se time što smo u isto vrijeme, dok smo vodili rat protiv talibana i al-Qaide, hranili stanovnike Afganistana. Dok smo bacali bombe, bacali smo i hranu, lijekove i odjeću kako bi bili sigurni da će nedužni u Afganistanu preživjeti brutalnu zimu," – kazao je predsjednik Bush i dodao – "medju najdraže uspomene, u dosadašnjem dijelu rata protiv terorizma, bila je radost koja se vidjela na licima ljudi kada su shvatili da ih talibani više ne drže kao taoce na jedan prevladan i diktatorski način."

Nakon što je Afganistan oslobodjen, Sjedinjene države će nastaviti s borbom protiv terorizma bilo gdje u svijetu. Neće biti nikakvih popuštanja teroristima. Sjedinjene države će privesti teroriste pravdi te pomoći drugim zemljama koje su voljne boriti se protiv terorizma. Isto tako, Sjedinjene će države izolirati i boriti se protiv država koje sponzoriraju terorizam.

Nitko ne zna koliko će dugo trajati ova kampanja. Ali, prema riječima predsjednika Busha, "moramo ući u trag terorizmu bilo gdje se nalazio i iskorijeniti ga. Terorizam je zlo i sve dok to zlo postoji slobodne zemlje moraju biti zajedno, u velikoj koaliciji koja će mu se suprostaviti. Radi se o borbi dobra protiv zla. Neka ne bude niti malo sumnji – u toj će borbi pobijediti dobro."

U Afganistanu su al-Qaida i talibani uništeni, ali to je tek početak kraja terorizma. Poruka za teroriste diljem svijeta glasi: Sada ste vi na na redu!

XS
SM
MD
LG