Linkovi

Solidarnost zemalja Zapadne hemisfere (13/1/02) - 2002-01-13


Svijet se ujedinjuje u borbi protiv globalnog terorizma, predvođenoj Sjedinjenim Državama. U tu su borbu uključeni deseci zemalja. Koalicija i afganistanske snage poražavaju al-Qaidu i talibane. U Afganistanu je na vlasti nova vlada. Ta ratom razorena zemlja počinje se obnavljati. Humanitarna pomoć ponovno stiže do naroda. Po prvi puta u gotovo 13 godina, američki stijeg vije se nad američkim veleposlanstvom u Kabulu.

No, al-Qaida i druge terorističke organizacije svoje pipke šire po cijelom svijetu. Kako je rekao američki državni tajnik Colin Powell, “Koalicija protiv terorizma mora napredovati na svim frontovima – političkom, financijskom, pravnom i vojnom – kako bi se iskorijenili teroristi i terorističke organizacije.”

Neposredno nakon samoubilačkih napada u kojima je srušen Svjetski trgovinski centar i oštećen Pentagon, Organizacija američkih država ponudila je svoju moralnu i praktičnu podršku i postala prva multilateralna organizacija koja je osudila terorističke napade. Pozivajući se na Sporazum iz Rija, Organizacija američkih država ocijenila je da je napad na Sjedinjene Države ujedno i napad na cijelu zapadnu hemisferu.

Američki susjedi također su poduzeli određene mjere. Inter-američki odbor za borbu protiv terorizma pozvao je na uvođenje mjera kontrole kako bi se “spriječilo financiranje terorističkih organizacija, pojačanu multilateralnu suradnju u zaštiti granica i razmjenu obavještajnih podataka i informacija policije i agencija za borbu protiv terorizma.”

Državni tajnik Colin Powell izjavio je da su teroristi koji su napali Sjedinjene Države “napali načela koja su zemljama Sjeverne i Južne Amerike najvažnija: demokraciju, vladavinu zakona, ljudska prava i toleranciju.” Gospodin Powell je dodao: “Baš kao što su napadi ujedinili narod Sjedinjenih Država, tako su i ojačali veze koje povezuju sve narode dva američka kontinenta.”

Uništenje al-Qaide u Afganistanu nije dovoljno. Terorizam treba uništiti gdje god teroristi žive i djeluju - u Zapadnoj hemisferi, ili bilo gdje drugdje na svijetu.”

XS
SM
MD
LG