Linkovi

Međunarodna tjeralica: Osama bin Laden (14/1/02) - 2002-01-13


Al-Qaida, odnosno, Baza, teroristička je organizacija odgovorna za napade od 11. rujna u kojima je ubijeno više od tri tisuće Amerikanaca i državljana drugih zemalja. Ova organizacija također je odgovorna za bombaške napade na američka veleposlanstva u glavnom gradu Kenije Nairobiju, te u Dar es Salaamu u Tanzaniji, izvedene 7. kolovoza 1998. U ovim su napadima ubijene stotine, a ranjene tisuće muškaraca, žena i djece.

U vezi s ovim i drugim terorističkim napadima raspisana je tjeralica za osnivačem i financijerom al-Qaide Osamom bin Ladenom. Rođen u Saudijskoj Arabiji, Osama bin Laden je danas – kako se vjeruje – u četrdesetim godinama života. Bin Laden je najmlađi sin saudijskog građevinskog magnata Muhamada bin Ladena. 1994, saudijska mu je vlada oduzela saudijsko državljanstvo, a njegova ga je obitelj razbaštinila. 1991. preselio je u Sudan, no zbog međunarodnog pritiska bio je 1996. prisiljen prijeći u Afganistan. Kosa mu je crna, prošarana sjedinama, a oči su mu smeđe. Ima dugu bradu i brkove.

Sjedinjene Države neće posustati sve dok sudbina bin Ladena, njegovih suučesnika i onih koji su im pružili bilo kakav oblik pomoći ne bude riješena. Sjedinjene Države zaštitit će i nagraditi one koji sada istupe i otkriju sve što znaju o ovim i drugim teroristima. Sjedinjene su Države ponudile nagradu u vrijednosti do 25 milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do uhićenja Osame bin Ladena bilo gdje u svijetu.

Ukoliko raspolažete informacijama o bin Ladenu ili njegovim suučesnicima, obratite se najbližem američkom veleposlanstvu ili konzulatu. Možete se također obratiti i na telefonski broj 1-800-437-6371. Informacije se također mogu poslati na sljedeću adresu: REWARDS FOR JUSTICE, P. O. Box 96781, Washington, D.C. 20090-6781. Elektronska se pošta može poslati na sljedeću Internet adresu: mail@dssrewards.net. Pojedinci koji dostave nove informacije mogu imati pravo na zaštitu svojeg identiteta i preseljenje sa svojim obiteljima. Svi odgovori držat će se u potpunoj tajnosti.

XS
SM
MD
LG