Linkovi

Radikalni centar - politika za 21. stoljeće (12/1/02) - 2002-01-12


Dvojica autora knjige Radikalni centar nadaju se da će svojom knjigom pridodnijeti oživljavanju politike centra. Autori naime smatraju da novo informacijsko doba nalaže vođenje nove vrste politike, a ta je politika strana dvijema američkim strankama - Republikanskoj i Demokratskoj - koje se smjenjuju na vlasti. Iz Los Angelesa izvješćuje Mike O’Sullivan.

Knjigu je pohvalio senator John McCain, republikanac koji je naišao na izvanrednu podršku velikog dijela javnosti kad je tijekom predsjedničke predizborne kampanje prošle godine pozvao na korjenite promjene u načinu financiranja političkih kampanja. Knjigu hvale i demokrati.

Neki, poput senatora McCaina, otkrivaju u knjizi i vlastita stajališta. Jedan od dvojice autora, inače utemeljitelj i direktor zaklade Nova Amerika, Ted Halstead, kaže da dvije dominantne političke stranke u Sjedinjenim Državama nisu išle u korak s promjenama u društvu.

Gospodin Halstead i koautor Michael Lind govorili su neki dan o svojoj knjizi u Los Angelesu. "Iako je zemlja zašla u informacijsko doba, mi smo i dalje zaglibljeni u ideologiji, institucijama, i strankama iz industrijskog razdoblja. Niti jedna stranka nije uspjela sačiniti cjelovit novi program za Ameriku 21. stoljeća. A promjene u Sjedinjenim Državama 21 stoljeća obuhvaćaju dramatične tehnološke i demografske promjene, te promjene u načinu poslovanja; istovremeno, naši su gradjani puno obrazovaniji i u stanju su nositi se s većim brojem opcija i odgovornosti” - kaže gospodin Helstead.

Republikanska i Demokratska stranka pokušale su se prilagoditi društvenim promjenama koje su nastale kao posljedica globalizacije i informacijskog doba - kaže gospodin Halstead. Među novim pristupima bio je i takozvani “treći put”, koji je zagovarao bivši predsjednik Bill Clinton, a slijedio ga je i britanski premijer Tony Blair. Sa svoje strane, predsjednik George Walker Bush je lansirao takozvani “konzervativizam s dušom”.

Autori knjige Radikalni centar bilježe više promjena s kojima su sučeljene suvremene političke stranke: građani danas puno češće mijenjaju posao, a mnogi samostalno obavljaju svoj posao tako da više ne ovise o beneficijama koje osigurava poduzeće. Iako uviđaju te promjene, glavne političke stranke suzdržavaju se od promjena kako se ne bi zamjerile nekoj od ideoloških frakcija – liberalnoj struji među Demokratima, odnosno konzervativcima u Republikanskoj stranci – kaže gospodin Halstead. “Kada pogledate što oni zagovaraju, vidite da niti jedna ne izlazi iz okvira liberalizma 60-ih godina, odnosno konzervativizma 80-ih godina. Pokrene li se pitanje zdravstvene zaštite, ili budućnosti obrazovanja, ili izbornog sustava – ono oko čega se stranke prepiru svodi se na margine tih problema.”

U nekim područjima, dvojica autora se zalažu za veća individialna prava, a u nekim slučajevima i za šire ovlasti savezne vlade. Zagovaraju ukidanje korporacijskih poreza, te pojednostavljenje sustava oporezivanja prihoda i poreza na promet. U obrazovnom se sustavu zalažu za jedinstveno financiranje škola u cijelim Sjedinjenim Državama, čime bi se ukinula dosadašnja lokalna kontrola u školama, koja je dovela do toga da se – recimo – u saveznoj državi Mississippi na svakog učenika godišnje izdvaja 4 tisuće dolara, a u državi New Jersey – 12 tisuća.

Što se političkih aktivnosti tiče, autori knjige Radikalni centar se zalažu za temeljite promjene, medju kojima je i ograničavanje financijske pomoći koju kompanije i interesne grupe mogu izdvojiti za predizborne kampanje.

Konzervativna komentarorica Arianna Huffington oštro kritizira sadašnji politički sustav Sjedinjenih Država zbog toga što – kako kaže – pomaže očuvanje dviju dominantnih stranaka. Ona smatra da su takvim stanjem sve nezadovoljniji mladi ljudi i građani koji se smatraju neovisnim glasačima. "Michael Lind i Ted Halstead smatraju da se svakih nekoliko desetljeća američka politika mora preispitati i preustrojiti. Mi, u osnovi, tvrdimo da se mlade ljude mora ponovo uključiti u političke tokove; trebamo na radikalniji način razmotriti obrazovni sustav i sustav zdravstvene zaštite. Umjesto da ostanemo zatvoreni u svojim desničarskim, ili ljevičarskim okvirima, mislim da trebamo razmišljati puno šire.”

Jedan od mnogih kritičara knjige Radikalni centar kaže da su neke od ideja koje autori iznose dobre, ali su teško provedive. Knjigu The Radical Center – autora Teda Halsteada i Michaela Linda – objavila je izdavačka kuća Doubleday.

XS
SM
MD
LG